Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект про меценатство у фізичній культурі і спорті

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
16 березня 2018, 11:34

 

Члени Комітету під час засідання розглянули законопроект №6770 та альтернативний проект №6770-1.

Проектами пропонується визначити загальні засади меценатства в спорті, забезпечити правове регулювання відносин у сфері спорту, спрямованих на розвиток меценатської діяльності, створити сприятливі умови для розвитку сфери фізичної культури і спорту.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловлює низку зауважень до обох проектів Законів та вважає, що позитивні напрацювання, що містяться у цих законопроектах, можуть бути оформлені у вигляді змін та доповнень до чинного законодавства України, що врегульовує відповідні суспільні відносини, а саме: законів України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», «Про рекламу» та «Про фізичну культуру і спорт».

Під час обговорення законопроектів члени Комітету в цілому підтримали законодавчі ініціативи народних депутатів, оскільки реалізація їх положень сприятиме меценатству в сфері фізичної культури і спорту та, як наслідок, більш активному розвитку сфери фізичної культури і спорту.

Водночас, члени Комітету висловили свої пропозиції та зауваження до проектів законів та запропонували об’єднати запропоновані народними депутатами законопроекти, взявши за основу проект №6770 з врахуванням при його підготовці до другого читання окремих положень проекту №6770-1.

Крім того, члени Комітету зауважили, що ці проекти законів мають розглядатися у залі Верховної Ради разом з проектами законів про внесення змін до Податкового кодексу України щодо меценатства у фізичній культурі і спорті, №6771, про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо податкового стимулювання здійснення меценатства у сфері фізичної культури та спорту), №7015 та про внесення змін до статті 287 Митного кодексу України щодо меценатства у фізичній культурі і спорті, №6772.

Цими проектами пропонується внести низку змін до Податкового та Митного кодексів з тим, щоб стимулювати меценатство у сфері фізичної культури та спорту. Зокрема передбачено:

звільнити від оподаткування операції:

з постачання на митній території України товарів або послуг, що здійснюються на підставі та на виконання договору між меценатом спорту та набувачем меценатської допомоги; ввезення на митну територію України майна, як меценатської допомоги;

звільнити від оподаткування ввізним митом товари, що ввозяться на митну територію України для меценатської діяльності у сфері фізичної культури і спорту, за визначеними законопроектами кодами тощо.

Також відповідними змінами передбачається, що порядок ввезення, постачання та цільового використання вищезазначених товарів, послуг, майна, визначається Кабінетом Міністрів України.