Петро Боднар: Реформування роботи Апарату Верховної Ради України сприятиме посиленню інституційної спроможності єдиного законодавчого органу (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
07 березня 2018, 14:00

Реалізація багатьох соціальних очікувань від діяльності парламенту напряму залежить від злагодженої і скоординованої діяльності Апарату Верховної Ради України.

«Реформування та оновлення роботи Апарату Верховної Ради України покликане покращити законодавчий процес в Україні, сприятиме його ефективності та прозорості, а також націлене на реалізацію національних інтересів українського суспільства», - наголосив Перший заступник Керівника Апарату - керуючий справами Петро Боднар під час стратегічної сесії щодо реформування роботи Апарату Верховної Ради України, яку було проведено в українському парламенті. Він зауважив, що стратегічна сесія відбувається якраз в рамках реформування парламенту. «Ми напрацьовуємо план заходів для того, щоб максимально ефективно міг би в подальшому працювати Апарат, виконувати свою функцію. Ми використовуємо досвід європейських парламентів і намагаємося максимально підвищити інституційну спроможність парламенту і забезпечити роботу єдиного законодавчого органу на найвищому рівні», - зазначив Перший заступник Керівника Апарату - керуючий справами.

До стратегічної сесії долучилися керівники управлінь Апарату Верховної Ради України, голови секретаріатів профільних комітетів та інших підрозділів українського парламенту. Модератором заходу виступив директор Генерального департаменту з питань управління персоналом на державній службі Національного агентства України з питань державної служби.

Формат сесії передбачав проведення панельних дискусій, в ході яких очільники Апарату Верховної Ради та його структурних підрозділів не лише окреслювали пріоритетні напрямки реформи Апарату, робили прогноз можливих ризиків з урахуванням викликів сьогодення, а й напрацьовували конкретні завдання, що ляжуть в основу реформи парламентської служби. Так, у результаті обговорення було підготовлено рекомендації стосовно розбудови системи електронного документообігу. Також були висловлені пропозиції щодо вдосконалення роботи із запитами на публічну інформацію в Апараті, зверненнями та пропозиціями громадян, а також щодо залучення ширшого кола представників громадськості до обговорення законопроектів та багатьох інших аспектів діяльності Апарату парламенту з метою посилення його інституційної спроможності.

Довідково. У березні 2016 року було представлено Дорожню карту реформи українського парламенту, напрацьовану Місією з оцінки потреб Верховної Ради України під керівництвом колишнього президента Європейського парламенту Пета Кокса. Рекомендації Дорожньої карти були затверджені Верховною Радою і стали основою для проведення реформування парламенту у контексті інтеграції України в ЄС та відданості європейським цінностям.