У Верховній Раді України відбудуться заходи з нагоди Дня профілактики глаукоми

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
14 березня 2018, 09:00


У Верховній Раді України відбудуться заходи з нагоди Дня профілактики глаукоми (вул. Грушевського, 5, кулуари другого поверху).

 Відомо, що одним з найнебезпечніших захворювань ока у світі, що призводить до сліпоти людини, є глаукома – захворювання очей, що характеризується підвищенням внутрішньоочного тиску. За даними Міжрегіональної громадської організації «Асоціація хворих глаукомою» з 28 млн. сліпих у світі майже кожен п’ятий втратив зір у зв’язку з цим захворюванням, а загальна кількість хворих на глаукому на нашій планеті вже сягнула 100 млн. чоловік.

Враховуючи медичну та соціально-економічну значимість наслідків глаукоми, за ініціативи Всесвітньої Асоціації Глаукоми (WGA) та Всесвітньої Асоціації пацієнтів, що мають глаукому (WGPA) щороку, починаючи з 2008 року, 6 березня у світі проводиться День боротьби зі сліпотою внаслідок глаукоми, а з 2011 року запроваджено Тиждень Глаукоми (World Glaucoma Week), який проводиться кожен рік протягом другого тижня березня. В рамках цього тижня у багатьох країнах відбуваються заходи, спрямовані на привернення уваги органів державної влади та населення до питань боротьби з цим небезпечним захворюванням.

Поширення глаукоми спостерігається і в Україні. Так, за даними Міністерства охорони здоров’я України, протягом останніх років показник захворюваності населення на глаукому зріс на 15 %. Крім того, це захворювання спричиняє більше 15 % випадків первинної інвалідності по зору у наших громадян. Такий стан справ свідчить про необхідність посилення заходів з профілактики та лікування цього захворювання та запобігання його поширенню в нашій державі.

Зважаючи на це, Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я та Всеукраїнський альянс офтальмологів проводитимуть у Верховній Раді України заходи у рамках Дня профілактики глаукоми: популяризація ранньої діагностики та профілактики глаукоми (безконтактне вимірювання очного тиску у народних депутатів України, що проводитиметься лікарями; трансляція відео-матеріалів, роздача друкованої продукції тощо), консультування медичними фахівцями-офтальмологами; також відбудеться брифінг народних депутатів України - членів Комітету з питань охорони здоров’я та представників Всеукраїнського альянсу офтальмологів.

 

Вхід за картками акредитації через 1-й під’їзд