Співголови Міжпарламентської ради Україна-НАТО оприлюднили заяву

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
05 березня 2018, 18:05

Співголови Міжпарламентської ради Україна-НАТО – Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко і член Парламентської асамблеї НАТО, канадський сенатор Рейнелл Андрейчук - під час засідання Міжпарламентської ради, що триває 5-6 березня в Одесі, оприлюднили заяву.

Автори документа підтвердили від імені членів Міжпарламентської ради Україна-НАТО непохитну підтримку незалежності і територіальної цілісності України, засудили надання Російською Федерацією політичної, військової, економічної допомоги членам незаконних збройних формувань в окупованих районах Донецької і Луганської областей, незаконне утримання в Росії та на окупованих територіях заручників і політичних в’язнів.

У заяві окремо наголошується на важливості успішного реформування національного сектору безпеки і оборони, в процесі якого ключову роль має відіграти Верховна Рада України. Річна ж національна програма співробітництва Україна-НАТО покликана стати провідним інструментом виконання завдань щодо досягнення Україною відповідності критеріям членства в Альянсі.

Співголови Міжпарламентської ради закликали лідерів держав-членів НАТО, які мають зібратися на черговому саміті в Брюсселі у липні ц.р., підтвердити євроатлантичні перспективи України та надати їй всебічну допомогу, необхідну для інституційного зближення з Організацією, а парламентаріїв цих країн – до посилення солідарності і підтримки України в їхніх національних парламентах.

5-6 березня в м. Одесі відбувається чергове засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО спільно з виїзним засіданням підкомітетів Політичного комітету і Комітету з питань економіки і безпеки Парламентської асамблеї НАТО.

Форум зібрав понад сімдесят учасників: народних депутатів України, національних парламентаріїв з 12 держав-членів Північноатлантичного альянсу, українських урядовців, представників НАТО як міжурядової організації, незалежних експертів, спостерігачів.

Міжпарламентська рада Україна-НАТО була утворена в 2003 році як двосторонній моніторинговий орган Верховної Ради України і Парламентської асамблеї НАТО, до складу якого входять народні депутати України і члени ПА НАТО. Основне завдання Міжпарламентської ради на нинішньому етапі – сприяння через механізми парламентського впливу в досягненні Україною відповідності критеріям членства в Організації Північноатлантичного договору.