Ірина Геращенко: «Уряд має інтенсифікувати роботу по напрацюванню законопроектів у сфері європейської інтеграції»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
01 березня 2018, 09:29

 

 «Уряд має інтенсифікувати роботу по напрацюванню законопроектів у сфері європейської інтеграції, а подані законопроекти повинні проходити експертизу на відповідність стандартам ЄС в Уряді та у профільному Комітеті Парламенту», - наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час презентації дорожньої карти пріоритетних законопроектів у сфері європейської інтеграції України Головою Верховної Ради України А. Парубієм та Прем’єр Міністром України В. Гройсманом.

Захід відбувався за участі Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України І.Климпуш-Цинцадзе, Голови представництва ЄС в Україні Хюга Мінгареллі, керівників та представників Комітетів Верховної Ради України.

І.Геращенко повідомила, що вона понад сім років працювала у Комітеті Верховної Ради України з питань європейської інтеграції і зауважила, що для повної імплементації Угоди про асоціацію вкрай важливо посилити роль профільного Комітету Парламенту, ухваливши проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» щодо удосконалення механізму наближення законодавства України до права ЄС». Даним законопроектом пропонується здійснення оцінки відповідності міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС на всіх етапах розгляду законопроектів, зокрема, під час попереднього розгляду та розгляду у першому та другому читаннях.

«Ми маємо негайно ухвалити законопроект про посилення ролі профільного Комітету. Висновки Комітету з питань європейської інтеграції мають бути обов’язковими при розгляді законопроектів у залі Парламенту», - наголосила І. Геращенко.

Окрім того, політик підкреслила, що для імплементації зобов’язань України по Угоді про асоціацію Кабінету Міністрів України варто підсилити роботу по напрацюванню законодавчих ініціатив. За її словами, сьогодні 85% законопроектів по Угоді про асоціацію вносяться народними депутатами України.

«Імплементація Угоди про асоціацію – це відповідальність та завдання не лише Парламенту, а й Уряду. Кабінет Міністрів України має напрацьовувати комплексні, базові та принципові законопроекти у сфері європейської інтеграції», - підкреслила І. Геращенко.

Також Перший віце-спікер наголосила, що процедуру на відповідність міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС законодавчі ініціативи мають проходити і в Кабінеті Міністрів України. Проте, політик зауважила, що на сьогодні в Уряді й досі не створено відповідного департаменту чи офісу для проведення такої експертизи: «Законопроекти по Угоді про асоціацію мають подаватись від Уряду й мати відповідну експертизу на відповідність праву ЄС», - зазначила І. Геращенко.