Голова Верховної Ради України А.Парубій і Прем'єр-міністр України В.Гройсман презентували дорожню карту пріоритетних законопроектів у сфері євроінтеграції України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
28 лютого 2018, 18:00

 


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій і Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман у середу презентували Дорожню карту із 57 законопроектів, які стосуються зобов’язань щодо співпраці з Європейським Союзом. «Ми презентували спільне напрацювання Парламенту і Кабінету Міністрів – дорожню карту із виконання наших зобов’язань щодо співпраці з Європейським Союзом. Ми склали єдиний документ із різних сфер суспільного життя, визначили ті законопроекти, які є прерогативними для Угоди про асоціацію з ЄС», - сказав А.Парубій під час брифінгу.

За його словами, спільно з Урядом затверджено амбітний перспективний план. «Це 57 технічних рішень, але це і 57 конкретних кроків на шляху євроінтеграції України. Це законопроекти, які формують серйозні зв’язки між Україною та ЄС», - сказав Голова Парламенту і пояснив, що головні сфери, яких вони стосуються, це безпека та оборона, екологія, енергонезалежність, захист інтелектуальної власності, зняття митних перешкод та технічних бар’єрів у торгівлі, покращення інвестиційного клімату, захист навколишнього середовища.

А.Парубій уточнив, що 20 законопроектів з представленого пакету «вже повністю готові до розгляду у залі і ухвалення Верховною Радою України, а частина з них ще доопрацьовуються, ще йдуть політичні консультації». «Ми узгодили, що кожного пленарного тижня 2-3 закони з цієї дорожньої карти мають бути прийняті українським Парламентом», - сказав Голова Верховної Ради.

Під час спільної презентації дорожньої карти Голова Парламенту нагадав, що прерогативою нинішньої сесії є прийняття пакету законів, які необхідні для співпраці з Європейським Союзом: «Ми розуміємо, що це завдання, яке стоїть перед нами – має дуже символічне значення, бо чотири роки тому люди виходили на Майдан з вимогою підписання Угоди про Асоціацію з ЄС».

Андрій Парубій висловив переконання, що євроінтеграція і європейський вибір стали тим стимулом, який підняв мільйони українців, адже «ми розуміли і усвідомили сьогодні, що питання європейської вибору для нас є знаком рівності  і незалежності».

Найголовнішим у досягненні поставленої мети Голова Верховної Ради назвав «спільну дію, спільну роботу Верховної Ради України та Кабінету Міністрів, спільне зобов’язання щодо виконання одного з найбільш важливих завдань, які стоять перед Українською державою – це поступ до Європейського Союзу». «Ми переконані, що прийде день, коли Україна стане членом Європейського Союзу, але для того ми повинні виконувати своє домашнє завдання, і кожен із законів цієї дорожньої карти – це наш крок до Європейського Союзу, до могутньої європейської України», - підкреслив А.Парубій.

 

У презентації Дорожньої карти взяли участь: Посол Європейського Союзу в Україні Хюг Мінгареллі, представники Комітетів Верховної Ради України та Уряду, засобів масової інформації.