Комітети Верховної Ради провели публічне обговорення на тему: "Створення парламентської служби як складова реформи Верховної Ради України"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
22 лютого 2018, 12:37

 

У заході, організованому Комітетом з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування спільно з Комітетом з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України та Парламентською асамблеєю Ради Європи за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні», взяли участь народні депутати України, представники Парламентської асамблеї Ради Європи, Апарату Верховної Ради України, органів державної влади, громадянського суспільства, а також вітчизняні та міжнародні експерти.

Голова Верховної Ради України А.Парубій, виступаючи перед учасниками заходу, зазначив, що "ця дискусія важлива тому, що Верховна Рада, український парламент, на всіх етапах сучасного державотворення відігравав ключову роль. Незалежність нашої держави була проголошена власне у стінах Верховної Ради. Після кризи 2004 р. Верховна Рада виявилася тим органом, який дозволив вийти з цієї кризи. І також після Революції Гідності, коли високопосадовці покинули межі країни, власне Верховна Рада України взяла на себе відповідальність в найважчий час для України, в час коли розпочалася військова агресія. І тому роздуми над тим, яким має бути парламент, вдосконалення Верховної Ради України і її роботи є одним з найважливіших питань і одне з найважливіших питань порядку денного і теперішньої восьмої сесії, коли необхідно докладати багато зусиль для реформи парламенту".

За словами Голови Верховної Ради, реформа парламенту є багатоскладовою системною дією. «Ми запровадили довготривалу співпрацю з Європейським парламентом, щоб модернізувати і вдосконалювати Верховну Раду. Адже дуже важко вийти на якісну роботу, вийти на якісний продукт без досконалого механізму. І власне цей механізм і створюють і парламент, і парламентська служба, і Регламент Верховної Ради України», - сказав він.

А.Парубій повідомив, що вже цього тижня він буде ініціювати розгляд у Верховній Раді двох законопроектів, які робочою групою по реформі парламенту були визначені як першочергові - це про кількість комітетів у Верховній Раді, тобто їх скорочення до співвідношення з міністерствами в Кабінеті Міністрів для того, щоб була відповідність між роботою комітетів і роботою міністерств, щоб була більш тісна співпраця. Також буде ініційований законопроект про принципи розподілу комітетів у Верховній Раді між політичними силами.

Голова Верховної Ради також наголосив на важливості реформи і створення парламентської служби як одного з напрямків діяльності Верховної Ради України. За його словами, ця тема є надзвичайно актуальною і потребує дуже детального і аналітичного опрацювання. «Прийнятий Верховною Радою Закон «Про державну службу» дав дуже великий потенціал для того, щоб ми змогли набирати в державну службу людей активних, які відповідали б критеріям роботи державної служби відповідно до своєї кваліфікації. Але разом з тим треба зазначити, що в Законі не відображена діяльність Апарату Верховної Ради України. Він зазначений поміж інших державних органів. Хоча Апарат Верховної Ради – це орган, який передбачений Конституцією. Нам вкрай важливо розуміти, що Апарат Верховної Ради як найвищого законодавчого органу держави потребує спеціального особливого підходу і також спеціального особливого врегулювання. Це стосується багатьох сфер роботи Апарату». – зазначив він.

Під час заходу відбулося обговорення питання законодавчого врегулювання особливостей проходження державної служби у Верховній Раді України та ознайомлення з досвідом організації парламентської служби в країнах ЄС.

У виступах зазначалося, що будь-які реформи можуть бути успішними тоді, коли вони є системними і гармонізованими між собою. Сьогодні в активній стадії знаходяться дві реформи: це реформа державної служби, яка відбувається на засадах нового закону, який набув чинності вже майже два роки тому і, який покликаний сформувати інститут стабільної політично нейтральної професійної державної служби.