Звернення Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з нагоди Міжнародного дня рідної мови

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
21 лютого 2018, 10:15

  

 

Дорогі українці!


         Сьогодні весь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. На ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО 21 лютого 1999 року в Парижі було проголошено про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності». Поштовхом до цього стала загибель у Бангладеш студентів, які вийшли на демонстрацію проти заборони викладання рідною мовою.

         Переживали таке й українці. Загарбники закривали українські школи і університети, забороняли викладання та видання книг українською мовою. За 400 років російського панування на українських землях окупант забороняв нашу мову понад 120 разів.

Переслідування української мови та україномовних громадян відбувається і зараз – в окупованому Росією Криму та на Донбасі.

         Рідна мова є винятково важливою, інтегруючою складовою кожного народу, адже це не лише універсальний та доступний кожному засіб комунікації. Саме у мові відображаються унікальний характер, ментальність та темперамент кожної нації, і саме мова є первинним ідентифікатором. Без мови свого народу людина втрачає величезний потенціал для особистого розвитку, позбавляючися своєї неповторності.

         Наша мова – це наш спільний безцінний скарб і могутній ресурс. І одночасно, українська мова є невід’ємним багатством кожного з нас. Досконале знання та майстерне володіння мовою – один із головних інструментів досягнення життєвого успіху, це особистий капітал, який неможливо ні відібрати, ні викрасти і якому не загрожує інфляція.

         Бережімо і розвиваймо нашу мову!

Буде мова – буде сила та успіх! Буде Україна!