Звернення Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з нагоди Дня пам’яті Героїв Крут

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
29 січня 2018, 08:00

 

Дорогі співвітчизники!


Героїчна оборона у січні 1918 року трьох залізничних станцій –  Конотопа, Бахмача та Крут стала однією з найвеличніших сторінок української військової історії, вражаючим прикладом жертовної боротьби українців за власну державність.

Захисники Бахмача і Крут героїчно виконали своє бойове завдання – у запеклих боях з переважаючими силами противника затримали просування російських загарбників на Київ на чотири дні.

Українські воїни під Крутами врятували Незалежність України, проголошену IV Універсалом Центральної Ради 22 січня 1918 року. Подвиг крутянців дав можливість державам-учасницям мирних переговорів у лютому 1918 року у Бресті визнати Україну як незалежну державу і субєкта міжнародної політики. Цього би не сталося, якби російський агресор здобув Київ швидше.

У горнилі першої російсько-української війни 1917-1918 років зродилися Збройні сили Незалежної України – Армія УНР. Офіційно створена 9 лютого 1918 року, Армія УНР вже на початку березня 1918 року звільнила Київ і розпочала звільнення всієї України від російсько-більшовицьких окупантів.

Вшановуючи захисників бахмацького залізничного вузла у січні 1918 року, ми бачимо історичні паралелі із героями сучасної російсько-української війни – кіборгами – оборонцями Донецького, Луганського  та  Краматорського аеропортів.

Пам’ятаємо і пишаємось героями оборони Бахмача та Крут! Памятаймо всіх українських воїнів усіх часів, які обороняли свободу України і зараз незламно стоять на захисті Українського Народу та Держави.

Слава Україні!

Героям слава!