Вітання Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з нагоди Дня Соборності України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
22 січня 2018, 08:00

 

 

Дорогі співвітчизники!

Сьогодні ми відзначаємо велике свято День Соборності України.

«Однині Українська Народна Республіка стає самостійною, не від кого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу» – ці слова IV Універсалу Української Центральної Ради сто років тому стали переломним і віховим моментом в історії української державності. Нарешті, були втілені надії і сподівання багатьох поколінь українців – проголошена самостійна, незалежна, вільна і суверенна Українська Держава.

Після початку російської агресії у 1917 році стало чітко зрозуміло, що більшовицька Росія не змириться із цим і намагатиметься захопити Україну, щоби знову перетворити її на колонію. Для захисту молодої держави було створено власні Збройні сили – героїчну Армію УНР.

Наступним визначальним кроком становлення Української державності став Акт Злуки, який був підписаний 22 січня 1919 року в День святкування першої річниці проголошення Незалежності. Цей Акт назавжди об’єднав схід і захід України. Цей Акт засвідчив не лише єднання українців в одній соборній державі, а й усвідомлення ними себе як єдиної нації, єдиної неподільної країни.

Ці дві визначальні події українського державотворення стали дороговказом для всіх борців за волю України у ХХ столітті.

Історія повторюється: споконвічний ворог нашої незалежної держави – Росія знову марить поневоленням України. Але ми добре вивчили уроки      100-літньої давнини. Більше ніхто і ніколи нас не роз’єднає, не зневажить, не підкорить!

У цей великий день 100-літньої річниці проголошення Незалежності України закликаю всіх вас до єдності, до спільного творення могутньої та процвітаючої країни задля вільного і гідного життя кожного українця.

Слава Україні!

Героям слава!