«Візит делегації парламенту Грузії на чолі з його Головою стане ще одним етапом і ще одним стимулом для покращення співпраці між Україною і Грузією», - Голова Парламенту Андрій Парубій

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
17 січня 2018, 21:38

 


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі з Головою Парламенту Грузії Іраклієм Кобахідзе подякував за величезну підтримку Грузією територіального суверенітету України, а також гуманітарну допомогу, зокрема, реабілітацію українських воїнів. «Україна відчуває підтримку від Грузії у всіх міжнародних організаціях», - сказав він, наголосивши на спільних викликах, які стоять перед обома народами, та спільній, подібній історії.

А.Парубій зазначив, що цього року відзначаємо столітній ювілей відновлення Грузинської і Української держави. «Цього року ми відзначаємо і столітній ювілей встановлення дипломатичних відносин між Україною і Грузією», - додав він.

Голова Парламенту нагадав ті часи, коли у 2008 році відбулася збройна агресія проти Грузії, коли народні депутати, які розуміли наслідки такої агресії, попереджали, що це може повторитися проти України. У контексті подій, що таки й відбулися в Україні, він підкреслив, що «під час агресії відчуваємо надійне плече Грузії, яка добре знає, які згубні наслідки війна несе за собою».

А.Парубій зазначив, що через проблеми, пов’язані з російською агресію, країни «мають виробляти спільну відповідь на ці виклики». Голова Парламенту повідомив, що Верховна Рада зараз розглядає законопроект про деокупацію України, який «містить стратегію щодо звільнення нашої території».

Голова Верховної Ради наголосив, що в останній період взаємодія між парламентами обох країн стала більш інтенсивною.

Своєю чергою, І.Кобахідзе зазначив, що стратегічно дуже важливо будувати дружні відносини з Україною. «Грузини емоційно й дуже позитивно ставляться до українців, і це дає змогу більш інтенсивно розвивати відносини між країнами», - сказав він. Він засудив анексію Криму та окупацію Донбасу, зазначивши, що Україна і Грузія повинні разом  вирішувати спільні виклики.

Голова Грузинського парламенту наголосив, що важливо розвивати не лише політичний аспект співпраці, а й взаємодіяти в економічних напрямках. «Україна важливий економічний партнер для нас і посідає п’яте місце серед партнерів Грузії», - сказав він, акцентувавши, що за останній рік значно зріс товарообіг між країнами.

Сторони погодились, що необхідно активізувати відносини у всіх сферах, зважаючи на однакові цілі – інтеграцію з Європейським Союзом та НАТО. «Ми маємо великий потенціал в економіці, туризмі, питанні реалізації реформ на шляху до ЄС і НАТО, реалізації проекту «шовкового шляху», який може проходити через Грузію», - наголосив Голова Верховної Ради, зауваживши, що варто у повному обсязі використовувати транзитні можливості України. Він також підкреслив, що «цей візит делегації парламенту Грузії на чолі з його Головою стане ще одним етапом і ще одним стимулом для покращення нашої співпраці, як двосторонньої, так і регіональної».

А.Парубій нагадав про ініціативу налагодження співпраці на регіональному рівні з країнами, які мають спільний кордон з Росією – країнами Балто-Чорноморського регіону. Він сказав, що 2-3 березня відбудеться Міжпарламентська конференція Молдови, Грузії і України за участю представників парламентів Польщі, Литви, Латвії, Румунії, яка засвідчить високий рівень взаєморозуміння, довірливий характер політичного міжпарламентського діалогу.

Сторони висловили сподівання, що ця зустріч сприятиме пошуку нових напрямків і форм багатосторонньої взаємодії.

Також А.Парубій зазначив, що незважаючи на внутрішні та зовнішні проблеми, необхідно пам’ятати про сусідів і будувати добросусідські відносини. Він зауважив, що конференція спікерів парламентів буде також сигналом підтримки європейських прагнень Молдови.

Голова Верховної Ради нагадав, що під час проведення Парламентської асамблеї НАТО у Грузії цього року було запропоновано провести наступне засідання Парламентської асамблеї у 2019 році в Києві. «Була непроста дискусія, але цю пропозицію активно підтримав Президент ПА НАТО Паоло Алі», - повідомив він і додав, що весною 2019 року Парламентська асамблея НАТО відбудеться в Україні, що «для України – це дуже важливий символічний знак».

А.Парубій підкреслив, що Грузія для України є важливим стратегічним партнером, і висловив сподівання, що «Україна, як і Грузія, стануть членами НАТО і продовжать відстоювати демократичні цінності».