Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
26 грудня 2017, 11:21

Законопроектом №7279 пропонується з метою визначення на законодавчому рівні поняття кримінального проступку, його складових, а також пов’язаних із його вчиненням кримінально-правових наслідків, пропонується запровадити інститут кримінальних проступків.

Проектом передбачається внести відповідні зміни до чинного Кримінального кодексу, зокрема:

закріпити в статті 11 Кримінального кодексу визначення злочину трансформувати у визначення «кримінального правопорушення» (єдиного як для злочинів, так і для проступків) - «суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб’єктом кримінального правопорушення».

Згідно з проектом, «кримінальним правопорушенням є передбачене цим Кодексом суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб'єктом кримінального правопорушення».

У статті 12 Кримінального кодексу проектом пропонується установити види кримінальних правопорушень (кримінальні проступки та злочини) та надати їм визначення. При цьому склади кримінальних проступків запропоновано утворити за рахунок злочинів невеликої тяжкості.

Кримінальні правопорушення поділяються на кримінальні проступки і злочини.

Згідно з проектом, «кримінальним проступком є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років, або інше, більш м'яке покарання за винятком основного покарання у виді штрафу в розмірі понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Проектом також пропонується внести інші зміни до Кримінального кодексу, Кримінального процесуального кодексу та Кодексу України про адміністративні правопорушення, які стосуються певних особливостей, пов’язаних з запровадженням інституту кримінальних проступків.

На думку народних депутатів, такий підхід забезпечить класифікацію кримінальних правопорушень за принципом врахування ступеня суспільної небезпеки - від найменшого, яким характеризуватиметься проступок, до найбільш небезпечного, яким вважатимуться злочини середньої тяжкості, тяжкі і особливо тяжкі злочини.