«Прикордонне співробітництво і максимально відкритий кордон зможуть дати поштовх для інвестицій в регіон і підвищити потенціал для розвитку туризму в наших Карпатах», - Голова Верховної Ради України Андрій Парубій

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
09 грудня 2017, 15:00

 


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, перебуваючи у суботу з робочим візитом на Львівщині, взяв участь у заходах з нагоди Дня місцевого самоврядування та 10-ї річниці Асоціації «Єврорегіон: Карпати - Україна». Зокрема, у с. Плав’я Сколівського району відбулася презентація проекту «Світ Карпатських Розет – заходи із збереження унікальності культури Карпат» та пленарна дискусія «Інструменти фінансування регіонального розвитку в Карпатах».

Виступаючи на панельній дискусії, А.Парубій підкреслив, що Карпатський регіон, до якого входять 8 країн, має великий потенціал для спільного розвитку. Він підкреслив, що за останні роки створено договірну-правову базу для такого співробітництва, встановлено правові механізми щодо підготовки та реалізації спільних з державами - членами ЄС проектів прикордонної співпраці.

"Я переконаний, що прикордонне співробітництво і максимально відкритий кордон зможуть дати поштовх для інвестицій в регіон і підвищити потенціал для розвитку туризму в наших Карпатах", - сказав А.Парубій і наголосив на необхідності максимальної підтримки карпатського регіону, адже "це дасть змогу і основу виділяти необхідне фінансування для розвитку цього краю».

А.Парубій нагадав про програму прикордонного співробітництва на 2016-2020 роки, яка передбачає підвищення конкурентоздатності прикордонних регіонів, модернізацію переходів на кордонах, будівництво нових доріг та інфраструктурних об'єктів.

Голова Парламенту підкреслив, що прикордонне співробітництво зможе дати серйозний поштовх "як для розвитку регіону, так і для збереження його особливого колориту". "Маємо зробити Карпатський регіон регіоном розвитку туризму, розвитку відновлювальних джерел енергії, нових умов ведення бізнесу, розвитку ремесел, захисту навколишнього середовища», - підкреслив він і додав, що такий напрямок роботи дозволить залучати не лише кошти державного і місцевого бюджетів, а й кошти інвесторів.

Голова Верховної Ради зазначив, що розвиваючи проекти розвитку регіону, "ми беремо за приклад розвиток регіону Альп".

А.Парубій вручив нагороди за вагомий особистий внесок в утвердження засад місцевого самоврядування, соціально-активний розвиток територіальних громад, активну громадську діяльність і сумлінну працю кращим представникам місцевого самоврядування.

По завершенню конференції відбувся брифінг Голови Верховної Ради України Андрія Парубія та голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина.

 

У заходах також взяли участь: Іванна Климпуш-Цинцадзе, Віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України; Єжи Квєцінський, заступник Міністра розвитку Республіки Польща; В’ячеслав Негода, перший заступник Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України; народні депутати України та депутати Сейму Республіки Польща.

 

****