Вітання голови Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин з нагоди Міжнародного дня прав людини

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
10 грудня 2017, 09:00

10 грудня 1948 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила Загальну Декларацію прав людини, яка заклала основи міжнародних стандартів у сфері прав людини. Ця дата стала поворотною віхою на шляху людства до гуманізму, усвідомлення абсолютної цінності людського життя, поваги до гідності кожної людини, незалежно від національності, релігії, культури та  світогляду.

Дотримання прав людини є визначальною ознакою правової держави, показником рівня розвитку громадянського суспільства та виконання державою своїх соціальних зобов’язань.

Дуже важливо, щоб кожна людина не лише знала свої права, але й могла їх відстояти,  адже права людини дають широкі можливості для активної участі в громадській та політичній діяльності, управлінні державою, а також сприяють   розбудові демократії в країні.

Сьогодні перед Україною постали найбільші в новітній історії нашої держави виклики у сфері захисту прав людини - окупація Автономної Республіки Крим та військова агресія на Сході України. У зоні конфлікту на Донбасі загинуло майже 10 тисяч осіб, понад півтора мільйони наших співвітчизників змушені були залишити місце свого проживання, а приблизно три мільйони продовжують мешкати на непідконтрольній території, де щодня порушуються їхні права і свободи.

У цьому зв‘язку Комітет з прав людини неодноразово наголошував на необхідності для України ратифікувати Римський Статут та приєднатися до Міжнародного кримінального суду задля зміцнення міжнародно-правової бази протидії злочинам проти людяності, геноциду, воєнним злочинам та злочину агресії. Зволікаючи з цим,  ми позбавляємо нашу державу міжнародно-правових засобів захисту від агресії Росії.

В цих складних умовах кожен з нас має докласти усіх можливих зусиль для покращення ситуації з правами людини в Україні.

У цьому зв‘язку Комітет з прав людини здійснює активну діяльність щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які залишилися в Криму та на окупованій частині Донбасу. Також Комітет взяв під контроль процес виконання Плану дій щодо реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року. 

У цій сфері Комітет активно працює спільно з міжнародними та громадськими  організаціями, які надають правову допомогу потерпілим, допомагають у вирішенні проблем  вимушено переміщених осіб, підготовці і опрацюванні законодавчих актів, які забезпечують захист прав людини.

Від імені Комітету з прав людини висловлюю вдячність міжнародним організаціям, правозахисникам та громадським активістам за самовіддану діяльність у сфері захисту прав і свобод людини. 

Бажаю всім нам принциповості, наснаги та сили на шляху затвердження ідеалів добра і справедливості, успіхів у розбудові держави, в якій поважається людська гідність і дотримуються права людини.

 

З повагою

Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин

Григорій Немиря