Під час спільного засідання комітетів з питань європейської інтеграції та транспорту обговорено стан підготовки законопроектів у рамках імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
08 грудня 2017, 17:00

Відбулося спільне засідання комітетів Верховної Ради України з питань європейської інтеграції та транспорту.

Основним питанням порядку денного було обговорення виконання зобов’язань та стану підготовки законопроектів у рамках імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у сфері транспорту.

Голова підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Оксана Юринець наголосила, що подібне залучення двох комітетів є хорошим прикладом зміщення акцентів з фокусом на євроінтеграційних прагненнях України.

За її словами, саме модернізація транспортної інфраструктури та покращення сервісних послуг може якнайшвидше надати можливість для українських громадян відчути переваги від поглиблення співпраці з ЄС не на словах, а у повсякденному житті. Присутні погодились, що переговори з Європейською стороною про збільшення експортних квот матимуть результат лише у випадку, якщо буде як і чим перевозити продукцію.

Пролунала і певна критика на адресу Міністерства інфраструктури України від народних депутатів України – членів профільного комітету та Комітету з питань європейської інтеграції. Було наголошено, що проекти законів, які є комплексними та галузевими мають розроблятися та подаватися саме профільним міністерством, з огляду на важливість реалізації державної політики.

У свою чергу Глава представництва ЄС в Україні пан Хюг Мінгареллі у своїй промові зосередився на важливості злагодженої координації між виконавчою та законодавчою гілками влади у процесі підготовки та погодження важливих проектів законів, а також запевнив у всебічному сприянні цьому процесу.

Міністр інфраструктури України В. Омелян наголосив на повній відповідності нещодавно внесених проектів законів до Верховної Ради праву ЄС, зокрема в рамках наших зобов’язань відповідно до Угоди про асоціацію, однак під час обговорення проекту Закону 2475а «Про внутрішній водний транспорт» виявилось, що незважаючи на євроінтеграційне спрямування, зазначений проект закону не в повній мірі враховує необхідні норми, які містяться в європейських директивах. 

За підсумками засідання Комітет з питань транспорту прийняв рішення рекомендувати Міністерству інфраструктури та Кабінету міністрів України забезпечити виконання планів імплементації директив та регламентів, вказаних в Угоді про асоціацію, які ще не знайшли свого відображення в уже поданих законопроектах, а також супроводжувати урядові проекти законів висновками про відповідність праву ЄС, зокрема в рамках зобов’язань відповідно до Угоди про асоціацію.