Комітет ПА ЄВРОНЕСТ із соціальних питань, освіти, культури та громадянського суспільства провів засідання у Верховній Раді України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
30 жовтня 2017, 17:27

У сесійній залі Верховної Ради України відбулося засідання Комітету Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ із соціальних питань, освіти, культури та громадянського суспільства.

У засіданні, окрім членів Європейського Парламенту і депутатів з країн Східного партнерства, взяли участь представники виконавчої влади України та неурядових організацій.

На початку заходу було затверджено порядок денний засідання, а також протокол засідання Комітету ПА ЄВРОНЕСТ з соціальних питань, освіти, культури та громадянського суспільства, що було проведене 23 березня 2017 року у Брюсселі.

У вступному слові було особливо наголошено на важливості нинішньої сесії Асамблеї, яка проводиться за кілька тижнів до саміту Східного партнерства.

У ході засідання було підбито підсумки конференції на тему: "Залучення парламентів на шляху до покращення здоров'я жінок та гендерної рівності у країнах Східного партнерства відповідно до Цілей сталого розвитку (3 і 5)", що відбулася у м. Баку.

Було заслухано доповідь про ситуацію з дотриманням прав людини та гендерної рівності в Україні відповідно до Цілей сталого розвитку. Наголошувалося, що останнім часом значно поліпшилися показники щодо представлення жінок в органах влади і зокрема в політичному житті. І ця позитивна тенденція зберігається.

Доповідачем було зауважено, що на сьогодні фахівці жорстко моніторять ситуацію на ринку вакансій з метою виявлення ознак дискримінаційного характеру при працевлаштуванні. У цьому контексті значної уваги таким питанням надано при підготовці Трудового кодексу, до якого вже сьогодні включено статті, що передбачають низку гарантій громадянам, що виховують дітей. Це і можливість безплатної перекваліфікації та працевлаштування з можливістю працювати дистанційно, а також можливість брати з собою на роботу дітей. При цьому доповідач зауважила, що така дитяча кімната є й у Верховній Раді.

У доповіді було названо й інші здійснювані українською владою заходи спрямовані на забезпечення рівних прав та можливостей для жінок та чоловіків. Так, забезпечено конституційне право незайнятих громадян до всіх джерел інформації щодо до послуг з працевлаштування, зокрема йдеться про базу даних вакансій Державної служби зайнятості. Зазначалося, що в умовах ринкової економіки досить поширеною є неформальна зайнятість. На сьогодні в Україні понад чверть населення працює неформально: це молодь у віці до 24 років та люди літнього віку, при цьому частка жінок у цьому сегменті становить 40 відсотків. Одним з ключових напрямків є боротьба з незадекларованою працею, триває гармонізація законодавства у сфері зайнятості до законодавства Європейського Союзу. Було підкреслено, що в Україні адаптуються Цілі сталого розвитку: з 64 до 70 є підвищення зайнятості населення.

Також під час засідання Комітету було розглянуто питання підтримки громадянського суспільства та молоді в рамках Східного партнерства: обговорення рекомендацій Конференції громадянського суспільства та 9-ї щорічної асамблеї Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства (25-27 жовтня, Таллінн) та 3-го Молодіжного форуму Східного Партнерства (22-23 червня, Варшава).

Окрім того, було презентовано доповідь про сучасний стан справ у боротьбі з туберкульозом в країнах-учасницях ПА ЄВРОНЕСТ та роль парламентарів у прискоренні ліквідації цього захворювання.

Учасники засідання заслухали доповідь представника Молдови.

Доповідь щодо поточного стану протидії туберкульозу в Україні була представлена за допомогою інфографіки. У ній було проаналізовано показники, пов’язані з цим захворюванням. Згідно з наданими даними, серед населення тимчасово окупованих територій фіксувалося 15 відсотків хворих на туберкульоз. Щодо зниження рівня смертності було зауважено, що наразі такий показник становить 8,8. Так, за три останні рокі від туберкульозу в Україні померло близько 13 тисяч осіб. Доповідач окремо наголосила, що попри те, що в нашій державі в повній мірі забезпечується безкоштовне лікування, лише одними зусиллями лікарів не можливо подолати цю хворобу. Тут на допомогу медикам приходять і соціальні служби в неурядові організації. Так, в Україні розроблено новий стратегічний план на 5 років з протидії туберкульозу. При підготовці цього 5-річного плану за основу взято план боротьба з туберкульозом, розроблений Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Триває розвиток програм оцінки і моніторингу у тому числі за допомогою міжнародних партнерів. Планується створення національної агенції, яка забезпечуватиме закупівлю протитуберкульозних препаратів. Доповідач нагадала, що у парламенті нещодавно було створене міжфракційне об’єднання, діяльність якого спрямована на боротьбу з туберкульозом. Також вона повідомила, що на наступній Генасамблеї ООН буде акцентовано увагу на питанні протидії туберкульозу та поставлено завдання повністю ліквідувати це захворювання до 2020 року.

Далі під час засідання Комітету Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ із соціальних питань, освіти, культури та громадянського суспільства відбувся розгляд поправок та голосування проекту доповіді на тему: "Становище жінок на ринку праці у країнах-учасницях Східного Партнерства". Співдоповідачами у цьому питанні виступили депутат Європейського Парламенту Марія Грапіні та народний депутат України Наталія Веселова. Затвердження зазначеного проекту відбудеться під час пленарного засідання.