"Досвід розвитку парламентаризму і можливість тіснішої співпраці між парламентами відкриває новий етап і шлях для розвитку не лише демократії, а й міждержавного співробітництва", - Голова Верховної Ради Андрій Парубій

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
22 жовтня 2017, 18:01

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, перебуваючи з робочим візитом у Польській Республіці, взяв участь у Конференції на тему парламентського співробітництва в регіоні Центральної і Східної Європи у Перемишлі.

У ході свого виступу на Конференції А.Парубій подякував Маршалку Сейму Польської Республіки Мареку Кухцінському за організацію конференції і в цілому - за величезні зусилля, спрямовані на те, щоб співпраця між парламентами у нашому регіоні центрально-східної Європи розвивалися на найвищому рівні. "Тут, власне, його політичне лідерство", - підкреслив він.

Голова Верховної Ради нагадав, що в Україні історія права налічує понад 1000 років - від Ярослава Мудрого, від "Руської правди". "1000 років тому українські воїни стали на бій, захищаючи європейську цивілізацію від монгольської Орди і дозволяючи їй розвиватись планомірно і системно в напрямку демократії", - наголосив він, зауваживши, що і тепер українські воїни стоять на передовій, захищаючи весь цивілізований світ від російської агресії.

Говорячи про теперішній період, А.Парубій наголосив, що Український парламент відіграв ключову роль на усіх етапах сучасного українського державотворення. "Процеси, які проходили протягом 25 років, інколи  були суперечливі, насичені і бурхливі. Але єдиним майданчиком, який проводив Україну через усі кризові ситуації, був Український парламент - Верховна Рада", - зазначив він.

За його словами, починаючи від дня проголошення української державності 24 серпня 1991 року, Верховна Рада прийняла рішення про відновлення і проголошення  української державності. "І сама українська державність починалась у непростих умовах, коли навколо стояли десятки тисяч українців і чекали того рішення, і тільки Український парламент зміг відповісти на очікування мільйонів", - наголосив він.

Голова Верховної Ради підкреслив, що в Україні процес державотворення не зупинявся - зберігала свої значні позиції стара комуністична номенклатура, яка робила усе можливе, аби вернути Україну під вплив Російської Федерації, підпорядкувати їй зовнішню і внутрішню політику. На його переконання, у великій мірі "це стало причиною Помаранчевої революції, яка була не просто політичною дискусією і не просто політичним протистоянням, а власне спротивом українського народу проти підпорядкування північному сусіду".

А.Парубій нагадав, що коли Україна попала у політичну кризу, єдиним майданчиком, єдиним органом, який виявився здатним вивести країну із системної кризи, був Український парламент: був призначений новий етап президентських виборів, на яких здобув перемогу Віктор Ющенко. Та ж сама ситуація повторилася, коли в Україні проходила Революція гідності. Як і в 1991р., 2004р., вона розпочалася з того, коли вище політичне керівництво держави відмовилось від європейських прагнень народу і перевело зовнішньополітичний курс на Російську Федерацію. Українці розуміли, що це буде етап призупинення європейської інтеграції.


Революція гідності привела до того, що і Президент Янукович покинув Україну, і Прем'єр міністр, і практично більшість членів уряду. "У той момент, коли вище керівництво покинуло країну, розпочалась російська агресія, - нагадав Голова Парламенту. - Мало хто знає, але військова агресія почалася 20 лютого, у той день коли ми ще стояли на Майдані. Російська агресія була не тільки зовнішньою. Російська Федерація намагалась продемонструвати, що в Україні немає легітимної влади і передумов для здійснення повноважень".


А.Парубій зазначив, що Український парламент взяв на себе всю повноту політичної відповідальності. Керуючись законом, був обраний новий Голова Верховної Ради. Завдяки тому, що законодавство дозволяє Голові ВРУ виконувати повноваження Президента України під час його відсутності, обраний новий Голова ВРУ Олександр Турчинов зумів організувати як і опір російській агресії, так і стабілізацію всередині країни. "Власне, Верховна Рада України дозволила дати адекватну відповіді на найвищі виклики, які можуть бути для будь-якої держави, - відповідь як агресії найбільшої мілітарної країни на континенті, так і всередині країни", - підкреслив А.Парубій, зазначивши, що "Український парламент став тим майданчиком, який дозволив нам пройти через всі випробування".

Голова Верховної Ради також акцентував увагу на рівні довіри до парламентів. "В Україні, як і в Польщі, багато хто хоче дивитись на парламент як на машинку для голосування. Очевидно в Україні, як і Польщі парламенти не користується найвищою довіро, оскільки у парламентах багато дискусій, багато дебатів. Очевидно, парламент не буде на найвищому рейтингу популярності серед суспільства", - зауважив він і додав, що Парламент як найвищий представницький орган залишається тим майданчиком, де вдається долати усі найбільші суперечки, найбільші конфлікти.

На його переконання, поки Парламент працює - революцій немає, коли парламент здатний вирішувати найгостріші суперечки - вдається уникнути усіх глибоких протистоянь. "Роль парламентів є ще не достатньо оцінена. І здатність парламентів у тому числі до міждержавного діалогу тільки починає сьогодні набувати більшого і більшого звучання і актуальності", - наголосив він.

А.Парубій ще раз підкреслив роль Пана Маршалка у тому, що міжпарламентський діалог відбувається у нашому регіоні. "Досвід розвитку парламентаризму і можливість тіснішої співпраці між парламентами  відкриває новий етап і новий шлях для розвитку не лише демократії, а й міждержавного співробітництва", - зазначив Голова Верховної Ради.