Комітет з питань Європейської інтеграції рекомендує парламенту ратифікувати Угоду про позику (проект Видача державних актів на право власності на землю у сільській місцевості та розвиток системи кадастру) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку

26 грудня 2003, 13:52

Комітет з питань Європейської інтеграції рекомендує парламенту ратифікувати Угоду про позику (проект Видача державних актів на право власності на землю у сільській місцевості та розвиток системи кадастру) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку.

Проект спрямовано на реалізацію пріоритетних завдань інституційного розвитку ринкової системи земельних відносин в Україні та вирішенні низки проблем реформування аграрного сектора.

Головними завданнями цього Проекту є підтримка впродовж 8 років видачі державних актів на право власності на землю більшості власникам землі, котрі мешкають у сільській місцевості; створення системи єдиного національного кадастру; фіскальних цілей, планування використання земельних ресурсів місцевими органами влади.

Фінансування спрямовано на:

-підготовку основної законодавчої та регуляторної бази земельного законодавства;

-технічне і програмне оснащення процесу ведення державного земельного кадастру;

-створення інфраструктури реєстрації нерухомості;

-запровадження відповідної професійної підготовки фахівців тощо.

Рішення про виділення цієї позики було схвалено Радою директорів МБРР 6 травня 2003 року. Початок реалізації проекту заплановано на січень 2004 року, термін реалізації становить 8 років, погашення позики розраховано на 20 років, включаючи 5-річний пільговий період.

Члени Комітету зазначили, що за предметом правового регулювання законопроект не належить до пріоритетних сфер адаптації законодавства України до законодавства ЄС.