Комітет з питань промислової політики та підприємництва провів семінар «Японський економічний прорив: уроки для України»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
11 липня 2017, 16:00

 
Захід організовано за сприяння Української асоціації Римського клубу. Під час семінару японські експерти наголошували, що одним з інструментів поліпшення економічної ситуації в Україні міг би стати державний банк розвитку. Також вони зауважували, що Японія може надати Україні необхідну консультаційну допомогу та супроводити створення такої інституції.

«Після Другої світової війни ставка на розбудову інфраструктури та підтримку експорту – в тому числі, через банки державного розвитку, допомогла Японії “постати з руїн” та наростити економічну міць», - зазначив у своєму виступі радник Міністра фінансів Масару Танака. Як наголосив експерт, державні банки розвитку сприяли зміцненню бізнесу вже у нелегкі післявоєнні часи. Без їх участі зараз не було б таких компаній як SONY, адже кредит приватних банків отримати було вкрай важко. Прикметно, що фінансування таких інституцій здійснюється через заощадження поштової системи Японії. При цьому, установи не займаються комерційною банківською діяльністю і в цьому полягає найразючіша різниця з Україною. «Найбільша проблема в тому, що українські державні банки заходять у сферу діяльності приватних. Натомість, на економічному зростанні України ніхто не концентрується», - пояснив Масару Танака, заявивши про готовність Японії надати технічну підтримку Україні.

«У Японії діють понад 30 інституцій економічного розвитку, в тому числі, державний банк розвитку, експортно-кредитне агентство, низка спеціальних фондів з підтримки інновацій тощо. Дуже показовим є те, яким чином вони використовують внутрішній ресурс країни для того, щоб розвивати економіку. Це надзвичайно корисний досвід для України - не тільки в частині діяльності інституцій, а й в частині залучення ресурсів. Адже в Японії державний борг перевищує 200% ВВП, але це внутрішній борг, а в Україні - перевищує 80% ВВП, але це переважно зовнішній борг. Тому Японія є фінансово стабільною, а Україна знаходиться під критичною фінансовою залежністю ззовні», - зазначив голова парламентського Комітету з промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк, пообіцявши офіційно звернутися до Прем’єр-міністра щодо ініціювання отримання технічної допомоги від Японії для реалізації в Україні таких проектів як створення державного банку розвитку та аналогічних інституцій.

Не зважаючи на те, що японська економічна міць у багатьох асоціюється з такою помітною продукцією як автомобілі та побутова техніка, її справжня потужність - у проміжних товарах - тобто у постачанні деталей і матеріалів для пристроїв. На цьому наголосив професор університету Кобе Гакуін Йошіхіко Окабе у своєму виступі «Економіка Японії: історичний огляд та перспективи. Рекомендації Україні». Як повідомив експерт, будучи бідною на природні ресурси, Японія забезпечує світ деталями для найсучасніших пристроїв. За його оцінками, Україна володіє передовими технології та має відносно недорогу робочу силу. «В України є можливості стати економічно потужною державою і піти тим самий шляхом розвитку, що і Японія», - переконаний Йошіхіко Окабе.

У свою чергу, професор та декан факультету економіки Університету Кобе Гакуін (Японія) Хікарі Бан розповіла про вплив на економіку угод про вільну торгівлю.