Виступ Голови Верховної Ради України Андрія Парубія на урочистому засіданні за участі Генерального Секретаря НАТО Йенса Столтенберга

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
10 липня 2017, 16:45

 

Шановний пане Генеральний Секретар,

Високоповажні Посли,

Шановні народні депутати

 

Ми живемо в історичний час, коли кожен місяць може визначити наше життя на покоління вперед.

 

Сьогодні перед світом постав ряд викликів. Не в останню чергу їх спричиняє Росія, руйнуючи непорушність та недоторканність кордонів, підриваючи процес ядерного нерозповсюдження, паралізуючи міжнародні організації своїм вето.

 

І НАТО, і Україна сьогодні є об'єктами атаки Росії.

 

Щодня на східному фронті гинуть і стають каліками молоді українські хлопці. Горять школи і лікарні. Стають сиротами діти, а вдовами – молоді жінки. Страждають від релігійних, етнічних і політичних переслідувань мільйони українських громадян в Криму і на Донбасі.

 

В Україні Росія виявилася нездатною змінити політичний курс держави і тому напала військово, а у інших вільних державах працює – «операціями впливу», фінансуючи євроскептиків та радикалів, викрадаючи дані з серверів Бундестагу чи інформаційно атакуючи кандидата в президенти Франції Макрона.

 

Україна є першою, критично важливою, але далеко не останньою ланкою у божевільному плані Путіна відродити вплив Кремля на геополітичний простір, яким він був за часів СРСР. Тому Україна сьогодні – щит Європи і щит вільного світу. Обороняючи свою свободу, – ми обороняємо і вашу свободу також.

 

НАТО відіграє центральну роль у мобілізації міжнародної спільноти задля підтримки зусиль України у протидії російській агресії та повернення Російської Федерації до міжнародного права.

 

Ми, українці, високо оцінюємо цю підтримку, і я маю за честь висловити Вам, пане Генеральний Секретар, нашу глибоку вдячність усій північноатлантичній спільноті, усім друзям України у вільному світі.

 

Особливо дякую Вам за сьогоднішні слова про те, що Російська Федерація повинна вивести тисячі своїх військових з України та припинити підтримувати бойовиків своїм озброєнням та управлінням. Про те, що НАТО твердо стоїть на позиції територіальної цілісності і суверенітету України, і що НАТО ніколи не визнавало і не визнає незаконну анексію Криму.

 

Особливе партнерство Україна-НАТО відіграє ключову роль у реформуванні сектору безпеки і оборони нашої держави, що вкрай важливо в умовах триваючої агресії Російської Федерації. Партнерство з Альянсом допомагає Україні ефективно протидіяти загрозам національній безпеці, зміцнювати обороноздатність країни, а також здійснювати масштабні і важливі реформи.

 

На підтвердження нашої готовності відігравати активну роль у посиленні співробітництва України з НАТО Український парламент виступив з ініціативою провести в Україні сесію Парламентської асамблеї НАТО. Сподіваюся, що наша пропозиція буде підтримана державами Альянсу.

 

Нашою стратегічною ціллю є вступ України в НАТО. У цьому єдині і громадяни України, більше 50% котрих підтримують наш євроатлантичний шлях, і парламент, котрий підтвердив нашу стратегію Законом. Ми досягнемо сумісності українських військ з військами НАТО до 2020 року.

 

Сьогоднішня Україна є передбачуваним і сильним партнером. Ми двічі зупинили Путіна – на Майдані і на Донбасі. Ми долаємо наш важкий шлях реформ, змінюючи реальність після століть колоніального поневолення Росією.

 

Переконаний, що наша тісна співпраця з НАТО є надзвичайно важливою і для України, і для відновлення міжнародної безпеки. НАТО – це єдина в світі організація вільних держав, яка здатна зупинити агресію Путіна, не допустити інспірованої Кремлем глобальної дестабілізації та захистити вільний світ.

 

Вірю і нашу мудрість і волю до прийняття історичних рішень.