У парламенті 5 квітня проведено засідання Міжпарламентської ради Україна - НАТО

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
07 квітня 2017, 12:46

Під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко у парламенті відбулося  чергове засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО, до складу  якої  входять народні депутати України і парламентарії держав-членів НАТО – члени Парламентської асамблеї НАТО.

До заходу долучилися віце-прем’єр-міністр України з питань європейської інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, перші заступники міністрів закордонних справ та оборони України.

Міжпарламентська рада Україна-НАТО здійснює парламентський контроль за реалізацією стратегії євроатлантичної інтеграції як самостійно (через Спеціальну  парламентську комісію з моніторингу виконання Плану дій Україна-НАТО), так і спільно з Парламентською асамблеєю НАТО.

Програма включала  обговорення широкої проблематики поточної внутрішньо-і зовнішньополітичної ситуації в Україні, перебіг ключових реформ, передусім у  секторі безпеки і оборони, за участі членів українського уряду,  представників НАТО в Україні та  представників громадянського суспільства.

Вітаючи учасників засідання та висловлюючи подяку країнам-членам НАТО за підтримку нашої держави в протистоянні російській окупації, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко наголосила, що рівень співпраці України з НАТО є досить високим. «На Донбасі тривають справжні бойові дії. В Сирії було застосовано хімічну зброю проти мирного населення. У тому числі – дітей.  Відвідуючи КПП під час поїздок на Донбас, ми спілкуємося з великою кількістю людей, які завдяки російському телебаченню думають, що на їх землі російська армія воює з військами НАТО. Триває боротьба за мізки людей, за  молодь. Число заручників зростає. На сьогодні 121 українець незаконно утримуються в тюрмах Донецька», - зауважила промовець.

Політик висловила подяку за лікування 398 поранених, надане країнами-членами НАТО.

За словами Заступника Співголови Міжпарламентської ради Україна-НАТО Раси Юкневічєнє, Парламентська асамблея НАТО розуміє причетність Російської Федерації до війни на Донбасі. «Росія незаконно окупувала Крим і спричинила агресію на Донбасі. ПА НАТО засуджує Російську Федерацію за порушення Мінських домовленостей. Ми також відзначаємо ознаки російської активності в Чорноморському регіоні», - наголосила вона. Раса Юкневічєнє зазначила, що співпраця України з НАТО тривала за всіх президентів, натомість саме зараз переглядаються підходи цієї співпраці в бік інтенсифікації. «Незалежна й вільна Україна – ключ до європейської безпеки», - сказала політик.

Віце-прем'єр-міністр України з питань європейської інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила подяку НАТО за об'єктивну оцінку ситуації в Україні. "Україна стримує російську агресію, Україна дає можливість вільному світу згуртуватися. Російська Федерація намагається шукати зрадників і серед наших партнерів. Натомість Український парламент ухвалив стратегічні документи щодо членства в НАТО. Членство в Альянсі - наша стратегічна мета, адже ми маємо спільні цінності. Наша держава не намагається  прискорити процес вступу до НАТО, а виконує домашню роботу з реформування. Під час війни наші Збройні Сили впроваджують стандарти Альянсу. У 2016 році Україна розробила усі стратегічні документи для зближення з НАТО, чого не було зроблено за всі роки незалежності", - сказала вона. Як промовці, так і члени Міжпарламентської ради відзначали  ключове значення співпраці України з Північноатлантичним альянсом як життєво  важливого чинника виживання і збереження Української  держави, з одного боку, і забезпечення чинного післявоєнного світоустрою, з іншого.

В процесі обміну думками, серед іншого, наголошувалося на  необхідності більш прагматичного підходу до реалізації  державної  політики євроатлантичної  інтеграції, зокрема, визначення на законодавчому рівні вступу України до НАТО як мети співробітництва з цією організацією в осяжній перспективі. Для цього потрібно унормувати критерії членства в НАТО і спрямовувати річні національні програми на їх досягнення в чітко визначених часових рамках відповідно до заздалегідь виробленого алгоритму. Вступ України до НАТО має стати загальнонаціональним пріоритетом.

За результатами засідання Співголови Міжпарламентської ради І.Геращенко і Р.Андрейчук оприлюднили відповідну заяву.

Засудивши анексію Росією українського Криму та  неоголошену війну проти Української держави на Донбасі, підтвердивши повну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, Міжпарламентська рада наголосила, що співпраця з Альянсом має непересічне значення для нашої країни, позаяк допомагає їй ефективно протидіяти загрозам національній безпеці, зміцнювати обороноспроможність країни, а також здійснювати важливі реформи.Як суттєвий прогрес учасники форуму констатували завершення законодавчого оформлення курсу євроатлантичної інтеграції шляхом прийняття відповідних документів, позитивні інституційні зміни в цій сфері, значне зростання підтримки населенням України НАТО, включаючи потенційне членство держави  в ній.

Водночас, Міжпарламентська рада відзначила, що дієві реформи, скеровані на досягнення стандартів НАТО, не повинні обмежуватися лише збройним силами, а мають охоплювати весь сектор оборони і безпеки, включаючи Службу безпеки України  та інші спеціальні органи.

В процесі реформування країни більш вагому роль покликані відігравати парламент і громадянське суспільство; останнє, зокрема, може зробити відчутний внесок в поліпшення поінформованості  населення про мету, вартість та переваги вступу країни до Альянсу.

Члени Міжпарламентської ради також закликали держави НАТО посилити допомогу Україні, найперше в реформуванні оборонно-безпекового сектору, а парламентаріїв цих країн – нарощувати підтримку України через свої національні парламенти.

6 квітня делегація ПА НАТО відвідає Бригаду швидкого реагування Національної  гвардії України в м. Гостомелі і летовище заводу "Антонов".

Наступне засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО має відбутися  в кінці року в Брюсселі.

Довідково: Міжпарламентська рада Україна-НАТО була створена в березні 2003 р. на основі Спільної моніторингової групи Верховної Ради України і Парламентської Асамблеї НАТО. Основним завданням Ради є парламентське сприяння належному виконанню Річної національної програми, а також аналіз її імплементації. Засідання Міжпарламентської ради проводяться двічі на рік по черзі в Брюсселі та у Києві.