Пленарне засідання 3 квітня 2003 року

03 квітня 2003, 15:49

У ЧЕТВЕР, 3 КВІТНЯ, ТРЕТЯ СЕСІЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ПРОДОВЖУВАЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ. ЗГІДНО З РЕГЛАМЕНТОМ ЦЬОГО ДНЯ ПРИЙМАЛИСЯ РІШЕННЯ З ОБГОВОРЕНИХ ПИТАНЬ.

Після короткої розмови з процедури голосувалася пропозиція про наднормову роботу нинішнього дня, щоб повністю обговорити питання, внесені до розкладу. Пропозиція не здобула підтримки.

В порядку невідкладності сесія розглянула проект Закону про рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держави на територію України в 2003 році для участі в багатонаціональних військових навчаннях. Розмова відбулась по доповіді начальника

Генерального штабу Збройних Сил України Олександра ЗАТИНАЙКА та співдоповіді голови парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Георгія КРЮЧКОВА. Закон було прийнято в цілому. За такою ж процедурою сесія ухвалила Закон про внесення змін до Закону України "Про порядок направлення підрозділів Збройних Сил України до інших держави" (стосовно механізму фінансування).

Невідкладно було розглянуто й ухвалено також два закони про внесення змін до Закону України "Про Митний тариф України" (щодо насіння цукрових буряків та гороху) і Закон про внесення змін до статті 69 Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (щодо виплати заборгованості працівникам вугільної промисловості).

Верховна Рада прийняла постанови: про інформацію Кабінету Міністрів України про дотримання органами виконавчої влади вимог законодавства при проведенні комплексу весняно-польових робіт та заходи по забезпеченню його виконання при підготовці та проведенні збору урожаю 2003 року; про створення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань майбутнього.

Сесія прийняла також постанови про надання згоди на звільнення О.БОНДАРЯ з посади голови ФДМУ та на призначення головою Фонду державного майна України М.ЧЕЧЕТОВА. Від народних депутатів Голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН подякував О.БОНДАРЮ за роботу, привітав з призначенням М.ЧЕЧЕТОВА, побажавши йому успіхів у відповідальній діяльності в сфері приватизації.

По доповіді першого заступника голови парламентського Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Серія САСА було розглянуто й затверджено кошторис видатків Верховної Ради України.

За підсумками розгляду законопроектів у другому - третьому читаннях сесія ухвалила в цілому: Закон про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо приведення положень кодексу у відповідність до Конституції України); Закон про внесення змін до Закону України "Про фіксований сільськогосподарський податок" (щодо земель водного фонду); Закон про внесення змін до Закону України "Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (щодо розміру тарифу); Закон про Державну прикордонну службу України; Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з утворенням Державної прикордонної служби України; Закон про внесення змін до Закону України "Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну"; Закон про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито" (щодо звільнення від мита нотаріальних посвідчень на стягнення заборгованості з орендної плати); Закон про внесення зміни до статті 12 Закону України "Про плату за землю" (щодо земель Збройних Сил України та Прикордонних військ); Закон про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (у сфері цивільної оборони та захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій); Закон про внесення змін до статті 168 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за випуск у продаж нестандартної продукції); Закон про внесення зміни до статті 333 Кримінального кодексу України (щодо відповідальності у сфері експортного контролю).

Було прийнято Постанову про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для перевірки ситуації, що склалась на ринку зерна і хліба в Україні.

На цьому ранкове засідання завершилось.

 

ПІД ЧАС ВЕЧІРНЬОГО ЗАСІДАННЯ У ЧЕТВЕР, 3 КВІТНЯ, ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖУВАЛА РОБОТУ В РЕЖИМІ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ.

По доповіді голови парламентського Комітету з питань правової політики Василя ОНОПЕНКА було розглянуто питання щодо обрання та звільнення суддів.

За пропозицією Комітету, який розглянув подання Голови Верховного Суду України, сесія ухвалила Постанову про обрання безстроково суддів апеляційних судів Волинської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Київської, Львівської, Одеської, Полтавської, Сумської, Тернопільської, Чернівецької областей. Було прийнято також Постанову про звільнення з посад суддів Вищого господарського суду України, апеляційного суду Харківської області, місцевих судів Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Львівської, Тернопільської областей у зв'язку з поданням заяв про відставку.

Продовжився розгляд законопроектів за процедурою другого-третього читання. В цілому було прийнято: Закон про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо декриміналізації правопорушень у сфері економічної конкуренції); Закон про внесення змін до статті 3 Закону України "Про державне оборонне замовлення"; Закон про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" (щодо розподілу коштів оптового ринку електричної енергії); Закон про внесення змін до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"; Закон про внесення змін до Закону України "Про органи і служби у справах неповнолітніх та спеціальні установи для неповнолітніх"; Закон про внесення змін до Закону України "Про карантин рослин" (нова редакція); Закон про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо врегулювання земельних відносин недержавних сільгосппідприємств); Закон про внесення змін до деяких законів України за результатами парламентських слухань "Суспільство, засоби масової інформації, влада: свобода слова та цензура в Україні".

З раніше обговорених за процедурою першого читання було взято за основу законопроекти щодо внесення змін до Закону України "Про оренду землі"; до деяких законів України з питань оподаткування (стосовно умов митного оформлення товарів); до Митного тарифу; до деяких законів України (стосовно митних тарифів); до деяких законів України (стосовно оцінки майна); до Кримінально-процесуального кодексу України (стосовно відповідальності осіб за порушення автоматизованих систем); до Закону України "Про підприємства в Україні" (стосовно класифікації підприємств); до Закону України "Про рекламу"; до статті 64 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" (щодо Червоної книги України); до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо штрафів за насильство в сім'ї); до Закону України "Про участь України в міжнародних миротворчих операціях"; до деяких законодавчих актів України (у зв'язку з прийняттям Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності"); до Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності"; до Закону України "Про оренду державного та комунального майна"; до деяких законів України з метою стимулювання концесійної діяльності; до Закону України "Про банки і банківську діяльність; до деяких законів України з питань відкриття та функціонування банківських рахунків; до Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті"; до деяких законів України (щодо надання земельних ділянок працівникам культури, освіти та охорони здоров'я, що проживають у сільській місцевості); до Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" (щодо захисту від хвороб, спільних для людей і тварин).

За основу було взято також проекти: Закону про Концепцію національної інформаційної політики; Закону про автомобільні дороги; Закону про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень; Закону про акцизний збір; Закону про захист права покупців сільськогосподарських машин; Закону про фермерське господарство, Закону про засади державної регуляторної політики в сфері підприємницької діяльності; Закону про державне регулювання діяльності з випуску та проведення лотерей і грошових розіграшів.

Народні депутати ухвалили постанови про стан і перспективи розвитку професійно-технічної освіти в Україні; про звіт міністра палива та енергетики України ЄРМІЛОВА С.Ф. щодо соціально-економічних наслідків запровадженої міністерством реорганізації вугільної промисловості.

В цілому було прийнято Закон про внесення змін до деяких законів України (щодо збору за проїзд автотранспорту по території прикордонних областей). Так саме в цілому сесія ухвалила Постанову про інформацію Кабінету Міністрів України про хід виконання Закону України "Про встановлення мінімальної заробітної плати на 2003 рік" та Постанову про спеціальну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини "Стан дотримання та захисту прав громадян України за кордоном".

Верховна Рада ратифікувала: Факультативний протокол до Конвенції про права дитини щодо торгівлі дітьми, дитячої проституції і дитячої порнографії; Закон України про прийняття зміни до Конвенції про права дитини; Тимчасове положення про Інформаційний офіс ГУУАМ у Києві; Додатковий протокол до Конвенції про передачу засуджених осіб; Угоду між Урядом України та Урядом Республіки Індія про сприяння та взаємний захист інвестицій; Рішення Ради глав урядів СНД про Міждержавну програму створення мережі інформаційно-маркетингових центрів для просування товарів і послуг на національні ринки держав-учасниць СНД на період до 2005 року.

Деякі законопроекти було повернено на доопрацювання й повторного розгляду в першому читанні, деякі - відхилено.

На цьому вечірнє засідання завершилось.

РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖУЄ 4 КВІТНЯ, В П'ЯТНИЦЮ.