Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства підтримує законопроект щодо відповідальності за виготовлення, збут або використання пристроїв, що знижують показники лічильників електричної чи теплової енергії

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
15 грудня 2016, 10:02

 Члени Комітету розглянули законопроект №3819 на засіданні 8 грудня.

Законопроектом пропонується доповнити Кримінальний кодекс новою  статтею 188-2 такого змісту:

«Стаття 188-2 Виготовлення, збут або використання пристроїв, що знижують показники лічильників електричної чи теплової енергії

«Виготовлення, збут або використання пристроїв, що знижують показники лічильників електричної чи теплової енергії -

караються штрафом до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років.

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища,-

караються штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі до 5 років».

Під час обговорення зазначалося, що внесення доповнення до Кримінального кодексу обумовлено наявністю проблем, пов’язаних з незаконним використанням електричної чи теплової енергії як фізичними так і юридичними особами, що тягне за собою прямі фінансові втрати, як збоку енергопостачальних компаній, так і держави в цілому.

Так за даними ПАТ «Київенерго» кожного року тільки столичні МАФи нелегально споживають електроенергії на понад 1 млн. гривень.

Народні депутати у цьому зв’язку відзначили, що чинне законодавство, а саме стаття 188-1 Кримінального кодексу передбачає кримінальну відповідальність за безоблікове споживання електричної енергії без дозволу енергопостачальника, самовільне підключення до його мереж, пошкодження приладу обліку, зриву пломби та дій споживача, які призводять до заниження показів приладу обліку. При цьому для визначення розміру майнової шкоди, у випадку виявлення порушень, застосовується Методика обчислення розміру відшкодування збитків, завданих електропостачальнику внаслідок порушення споживачем Правил користування електричною енергією для населення.

 На думку ініціаторів права законодавчої ініціативи, передбачена статтею 188-1 кримінальна відповідальність, не повною мірою сприяє запобіганню незаконному використанню електричної чи теплової енергії і не тільки тому, що вищезгадана методика є недосконалою та породжує сумніви щодо правильності обчислення розміру відшкодування збитків енергопостачальнику.

Народні депутати вважають, що запобігти незаконному використанню тепло- та електроенергії допоможе також введення кримінальної відповідальності за виготовлення, збут або використання пристроїв, що знижують показники лічильників електричної чи теплової енергії). Саме використання саме цих приладів, які останнім часом широко рекламуються як такі, що нібито допомагають економити електричну та теплову енергію, наносять неабиякі втрати електро-теплопостачальникам.

Члени Комітету підтримали законопроект, прийняття якого сприятиме зниженню втрат електричної чи теплової енергії за рахунок її незаконного використання.

Комітет за результатами обговорення ухвалив рішення запропонувати головному комітету - Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.