"Відносини офіційного Києва та Вселенської Патріархії мають бути набагато тіснішими, аби досягти утворення Єдиної Помісної Української Православної Церкви", - Голова Верховної Ради Андрій Парубій після зустрічі із Вселенським Патріархом Варфоломієм

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
19 листопада 2016, 14:22


У суботу, 19 листопада 2016 року, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час свого візиту до Турецької Республіки (м.Стамбул) у приміщенні Патріархії Константинопольської Православної Церкви провів зустріч із Вселенським Патріархом Варфоломієм, Архієпископом Константинополя – Нового Риму.

На початку зустрічі Голова Верховної Ради від імені Парламенту привітав Патріарха Варфоломія з 25 - літтям Патріаршого служіння та підніс йому букет квітів і символічний подарунок із зображенням собору Софії Київської.

"Софія Київська - це наша всеукраїнська святиня, яка єднає український народ та його Церкву з Вселенською Церквою-Матір'ю, від якої Русь - Україна отримала хрещення", - зазначив Андрій Парубій, вітаючи Патріарха Варфоломія.

Під час понад двогодинної зустрічі Голова Верховної Ради України Андрій Парубій обговорив із Вселенським Патріархом питання перспективи утворення Єдиної Помісної Православної Церкви в Україні та надання їй Томосу про Автокефалію.

Святійший Патріарх Варфоломій подякував Голові Верховної Ради та усім народним депутатам за звернення, яке ухвалив український парламент у червні 2016 року, на адресу Вселенського Патріарха з проханням створити в Україні Єдину Помісну Православну Церкву та надати їй автокефальний статус, тобто визнати церковну незалежність. Патріарх Варфоломій назвав це звернення Верховної Ради - "важливою історичною подією".

Наприкінці зустрічі Голова Верховної Ради Андрій Парубій подякував Вселенському Патріарху Варфоломію за духовну опіку над українською діаспорою у США, Канаді, Австралії та Туреччині, за молитви Вселенського Патріарха, які щоденно підносяться у стінах Георгіївського Патріаршого собору.

Під час спільного брифінгу по завершенню зустрічі Вселенський Патріарх Варфоломій заявив: "Ми захоплюємося українським народом. Ми Вас любимо і благословляємо Вас, як Церква-Мати. Я вже кілька разів був в Україні і сподіваюся, що невдовзі знову її відвідаю".

"Ми маємо унікальний історичний шанс. Мільйони українців прохають Бога та сподіваються, що в Україні постане Єдина Помісна Українська Православна Церква і Вселенський Патріарх надасть їй Томос про церковну незалежність - автокефалію. Патріарх Варфоломій дуже добре обізнаний з релігійною ситуацією в Україні, тому нам вдалося дуже детально обговорити церковні питання", - зазначив Голова Українського Парламенту.

Андрій Парубій запросив Святійшого Патріарха Варфоломія відвідати з візитом Україну та виступити у стінах Верховної Ради.

Голова Верховної Ради відвідав Патріарший собор святого Георгія у резиденції Вселенського Патріарха на Фанарі і помолився біля великих святинь православного світу, які там зберігаються.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій здійснює візит до Турецької Республіки.

Програмою візиту передбачено зустріч із Вселенським Патріархом Варфоломієм, з Головою Великих Національних Зборів Турецької Республіки Ісмаїлом Кахраманом, участь у засіданні Парламентської Асамблеї НАТО, зустріч з Президентом ПА НАТО М.Тернером та Звернення Голови Українського Парламенту до Комітету цивільного виміру безпеки ПА НАТО з питання доповіді щодо двох вимірів конфлікту в Україні.