Андрій Парубій назвав революційними закони інфраструктурного спрямування про створення «дорожнього фонду» та будівництво доріг

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
18 листопада 2016, 17:05

Про це Голова Верховної Ради України сказав під час інтерв’ю телеканалу РАДА у п’ятницю. Окреслюючи законодавчу роботу поточного тижня, Андрій Парубій повідомив про розгляд законопроектів з питань інфраструктури у четвер, які він назвав революційними. Зокрема, йшлося про створення «дорожнього фонду», який передбачає «повний контроль того, скільки доріг збудовано та скільки коштів витрачено». «Кошти будуть витрачатися не за залишковим принципом, а будуть сконцентровані в одному місці, і тому створюється набагато більше можливостей для контролю і будівництва доріг, - зазначив Голова Парламенту. - Не менш важливе рішення і у контексті децентралізації. Ним передбачено, які в першу чергу ремонтувати дороги, і це визначатимуть обласні органи влади - не в Києві, а місцеві, які більш ефективно розставлятимуть пріоритети».

За його словами, наступний рік буде переломним у сфері будівництва доріг. Одним із важливих, за його словами був законопроект, який дає «зелене світло» будуванню автобанів та фінансуванню ремонту доріг. «Ми створили правильні передумови для цього напрямку - побудови автобанів – і це революційне рішення. Не зачіпаючи існуючих доріг, якими опікується держава, передбачається створення платних доріг, на що прийдуть інвестиції з інших країн. Тобто законодавча база закладена, кошти в бюджеті передбачені значні. Одне з важливих проблемних питань для транзитної держави, якою є Україна, отримає новий етап – виділення значних коштів на будівництво доріг», - наголосив Голова Верховної Ради.

 

 

1. Законопроект №2724, що дозволяє направляти кошти, сплачені автомобілістами до цільового дорожнього фонду.

2. Законопроект №2725, що забезпечує прозоре фінансування державних і місцевих доріг з дорожнього фонду

3. Законопроект №0954, що забезпечує децентралізацію доріг, техніки і засобів. Дозволяє місцевим органам влади самим визначати які дороги ремонтувати у першу чергу.