«Підтримували і будемо підтримувати Україну, незалежно від результатів нашого референдуму», - Надзвичайний і Повноважний Посол Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Джудіт Гоф під час зустрічі з Головою Парламенту Андрієм Парубієм

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
18 листопада 2016, 16:00

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні Джудіт Гоф підкреслив, що відносини між країнами після проведення референдуму про вихід Великої Британії зі складу Євросоюзу «не лише не погіршилися, а й навпаки – покращились» та подякував за допомогу у реформуванні українського парламенту та його апарату. Він також зазначив, що в складних умовах не лише військової агресії, а й намагань дестабілізувати ситуацію всередині країни, «важливо відчувати плече партнерів». «Сподіваємось на тісну співпрацю і надалі», - додав він.

Пані Посол запевнила Голову Українського парламенту у підтримці та відзначила успіхи України на шляху реформ і подолання корупції. «Стоїмо і стоятимемо пліч-о-пліч з вашою країною. Підтримували і будемо підтримувати, незалежно від результатів нашого референдуму в країні»,- запевнила вона і наголосила на необхідності розширення співпраці на рівні парламентів обох країн, що «сприятиме підвищенню інституційної спроможності парламентів та обміну досвідом».

Голова Верховної Ради України зазначив, що одним із елементів концепції реформування парламенту є залучення нових молодих людей до управління. «Позитив таких рішень полягає у тому, що молодь не пов'язана зі старими схемами, водночас, їй дуже швидко потрібно набувати належного рівня компетенції, - сказав він і додав. – Молодим людям швидко потрібно дати нові компетенції і нові знання; ця допомога, особливо з боку інших парламентів світу, надзвичайно важлива - щоб зростала інституційна спроможність Верховної Ради України».

А.Парубій підкреслив, що значимість і вага українського парламенту значно підвищились за останній час, чому сприяло, зокрема, і ухвалення таких непопулярних рішень, як е-декларування, що «стало дуже важливим кроком очищення і публічності». Голова Парламенту зазначив, що «попри всі намагання його зупинити і побоювання, що наслідком цих дій буде розрив довіри у суспільстві, особливо в умовах війни, пішовши на цей крок, ми заклали фундамент для побудови майбутньої зовсім іншої держави, бо це буде мати дуже довготривалий вплив. «Розумію, що багато бізнесменів не захотять балотуватися до парламенту, бо потрібно буде декларувати все своє майно, - додав він. - Думаю, що цим кроком ми вирішимо не тільки антикорупційну сферу, а ще й сферу оновлення влади, що не менш важлива, аніж антикорупційна. У тому напрямку будемо і надалі рішуче працювати».

Водночас, на думку Голови Верховної Ради, важливо підсилити контролюючу функцію парламенту: «Необхідно, аби ухвалені законопроекти почали діяти, були реалізовані виконавчими органами влади». «Ця контрольна функція має поширюватися як на антикорупційну сферу, так і на сферу питань безпеки і оборони, ми вже почали здійснювати певні кроки щодо цивільного контролю за витратами у цій сфері», - сказав він.

А. Парубій поінформував Джудіт Гоф щодо запропонованого для підписання фракціями коаліції і опозиції Акту безпеки і відповідальності як форму угоди між ними і зазначив: «Це потрібно, щоб продемонструвати, що ми можемо мати розбіжності у питаннях тактики, у питаннях економіки, але у питаннях безпеки і міжнародних відносин маємо спільну позицію, незалежно від того, чи ми в коаліції, а чи в опозиції, і розбіжності не повинні впливати на питання безпеки». Він також висловив сподівання, що більшість фракцій і депутатських груп підпишуть цей документ, щоб дати сигнал суспільству -  сигнал стабільності: «Зараз виходимо на формат, коли високий рівень відповідальності дасть змогу це зробити. Ми повинні відрізняти політику і державу, і ставити державний інтерес на перший план».

Голова Парламенту також наголосив, що для здійснення законодавчої роботи голоси знаходяться: «Демонструємо більшість і демонструємо здатність реформувати. Деякий аспект популізму існує, але на цьому етапі ми змогли так поставити роботу, щоб він не переходив межу, яка становить загрозу».

А.Парубій, торкаючись питань міжнародної співпраці, зазначив, що для України важливо посилення зв'язків між країнами в рамках центральноєвропейського регіону та покращення інформування країн світу щодо позитивних змін, які відбуваються в Україні: «Важливо більше інформувати. Наша робота не до кінця оцінена. Наголошуючи на недоліках, рідше згадуємо, які ж успіхи». У цьому контексті, обмін групами дружби буде активовано, «оскільки важливо на власні очі бачити зміни в країні, ділитися особистими враженнями, а не з аналітичних довідок». Голова Парламенту повідомив, що сприятиме таким візитам та обміну досвідом, для цього буде виділено окреме фінансування.