Голова Верховної Ради України Андрій Парубій від імені Парламенту звернувся до Європейського Парламенту, Ради Європейського Союзу та урядів держав-членів Європейського Союзу із закликом підтримати законодавчу пропозицію Європейської Комісії щодо запровадження безвізового режиму для українців

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
16 листопада 2016, 11:30

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, виступаючи з трибуни Парламенту, зазначив, що починаючи від 26 лютого 2013 року, коли тогочасний комісар ЄС з питань розширення і політики добросусідства Штефан Фюле вперше озвучив список вимог щодо візової лібералізації, Україна дослуховувалася до всіх рекомендацій наших європейських колег. «Переконаний, що Україна з честю виконала всі вимоги Європейського союзу щодо безвізового режиму. А таких вимог було 144!» - підкреслив він.

А.Парубій наголосив: «Сьогодні Верховна Рада звертається до Урядів держав-членів Європейського Союзу із закликом підтримати законодавчу пропозицію Європейської Комісії щодо запровадження безвізового режиму для короткострокових поїздок громадян України до ЄС. Звертаємося до Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу із закликом ухвалити без подальших зволікань необхідні рішення про надання Україні безвізового режиму».

Враховуючи те, що наступний тиждень – пленарний у Європарламенті, а також те, що наступного тижня ми будемо відзначати річницю початку Революції Гідності, Голова Парламенту закликав євродепутатів проголосувати наступного тижня надання безвізового режиму. «Це буде дуже символічне рішення, адже ми пригадуємо, що сотні українців вийшли у перші дні на Майдан Незалежності саме під гаслом євроінтеграції і протестували проти призупинення процесу підписання Угоди про Асоціацію України і Євросоюзу злочинним режимом Януковича – Азарова, і тоді ці протести отримали назву «Євромайдан»», - підкреслив він.

А.Парубій нагадав, що «на наших барикадах поруч стояли державні українські прапори і прапори Євросоюзу – це було дуже символічне поєднання», і звернувся до європейських друзів: «Скажіть, чи ще який народ платить таку високу ціну за свій європейський вибір - ціну життя власних громадян! За цей вибір загинула Небесна сотня. За цей вибір ми вже три роки ведемо війну з російським імперіалізмом і реваншизмом, в якій на сьогодні загинули тисячі українців! Чи ще якийсь народ виконував вимоги для отримання безвізу та проводив реформи в умовах війни?»

Насамкінець Голова Українського парламенту додав: «Маємо бути свідомі, що Україна відстоює не лише свою незалежність, а захищає весь вільний світ, всю європейську цивілізацію перед загрозою міжнародного тероризму, який проводить Росія».