Андрій Парубій: Прокуратурі слід розглянути можливість провадження по статті «взяття у заручники» для встановлення ініціаторів і виконавців викрадення Романа Сущенка

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
07 жовтня 2016, 16:43

 

Голова Верховної Ради, коментуючи під час інтерв’ю телеканалу «Рада» у п’ятницю затримання українського журналіста, власного кореспондента «Укрінформу» у Франції Романа Сущенка, зазначив, що це «повне дикунство». «І це одне з перших питань, яке було підняте у понеділок на Погоджувальній раді, - додав він. - Російська Федерація переходить будь- які межі. Якщо раніше вони викрадали і журналістів, і громадян з території України, то тепер починають брати у заручники закордонних журналістів».

На переконання Голови Парламенту, цей факт треба розглядати як взяття у заручники. «Думаю, що прокуратурі слід розглянути можливість провадження по Кримінальному кодексу по статті «взяття у заручники», щоб ми змогли виявити, хто саме був ініціатором і хто виконавцем цієї дії, і щоб вони могли нести відповідальність перед правосуддям України», - наголосив А.Парубій.

За його словами, Верховна Рада може реагувати політичними заявами, тому «невідкладно у середу Парламент ухвалив Звернення до всіх міжнародних організацій з вимогою, щоб цей факт був проаналізований, і щоб міжнародне співтовариство могло дати оцінку і у санкційній політиці діяти більш жорстко по відношенню до Російської Федерації.

А.Парубій звернув увагу на той факт, що «Російська Федерація переходить будь-які межі у всіх точках світу, де так чи інакше вона задіяна». Він нагадав про розгром гуманітарної місії російськими бомбардувальниками, знищення цивільних людей, які не брали участь у військових діях в Алеппо. «Всі сприймають Російську Федерацію як міжнародного терориста, як державу яка діє за межами міжнародного права. Тому Україна є ініціатором того, щоб світ більш жорстко діяв по відношенню до Росії, - підкреслив Голова Парламенту. - Дуже важливо, що ми почули жорсткі заяви з боку Сполучених Штатів Америки і багатьох європейських держав з приводу засудження дій Росії, що є необхідність і продовжувати, і поглиблювати санкції».

По відношенню щодо «зазіхання» на храм УПЦ КП, яке сталося цього тижня, Голова Верховної Ради зазначив, що «немає нічого небезпечнішого для будь-якої держави, аніж воювати з храмами». «Немає нічого святого для тих людей. Це тільки підтвердження, що керівництво Російської Федерації вийшло за будь-які межі цивілізованого діалогу».