«В Україні дуже добре розуміють і роль, і значення Німеччини у підтримці нашої країни», - Андрій Парубій під час зустрічі із Послом Німеччини в Україні

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
27 вересня 2016, 17:00

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій висловив вдячність Уряду Німеччини за послідовну підтримку у питаннях захисту суверенітету і територіальної цілісності під час зустрічі із новопризначеним Надзвичайним і Повноважним Послом ФРН в Україні Ернстом Райхелем у вівторок.

А.Парубій побажав Е.Райхелю плідної дипломатичної роботи «в один з найскладніших періодів» розвитку України та подякував за відстоювання і захист суверенітету і територіальної цілісності України, допомогу у реабілітації воїнів, поранених на передовій, у врегулюванні ситуації на Сході України, а також за готовність надавати практичну допомогу у реалізації системних реформ у Державі. «Позиція Німеччини є визначальною для багатьох інших держав, тому вона і для нас є особливо цінною у багатьох ситуаціях», - сказав він.

Голова Парламенту зазначив, що в Україні «провели величезну роботу щодо виконання усіх умов, поставлених перед нею, у тому числі і в питанні щодо надання безвізового режиму, і дуже розраховуємо на ухвалення цього рішення Європейським Парламентом найближчим часом». Він висловив побажання, щоб співпраця між Україною і Німеччиною була «щільною і системною».

Голова Верховної Ради України поінформував Пана Посла щодо основних напрямків процесу реформування України. Він зазначив, що «реформи доводиться проводити в умовах війни та потужного інформаційного впливу з боку Росії, що особливо ускладнює процес, зважаючи на їхню болючість». «Тим не менш, можливо не так швидко, як би хотілося, але дуже твердо йдемо до реформування країни», – підкреслив Голова Парламенту і додав, що «одним із ключових показників цього є запровадження антикорупційного законодавства, яке лежить і в основі надання Україні безвізового режиму».

А.Парубій нагадав, що багато з того, що було ухвалено Парламентом, вже імплементовано: «Це і НАБУ, працює антикорупційна прокуратура, відкриті реєстри майна чиновників, запрацювало і електронне декларування». «Думаю, все це матиме незворотній характер, - підкреслив він і додав. - Нам доводиться реформувати усі сфери суспільного життя. Повністю реформували поліцію, практично заново створювали українську армію і силові структури». Однак найважливішою прерогативою Голова Парламенту назвав проведення судової реформи.

Голова Верховної Ради також повідомив про інші важливі реформи, що відбуваються в Україні: з питань децентралізації, розвитку самоврядування, піднесення на вищий рівень статусу громад, проведення ряду важливих законодавчих дій у сфері енергетики. А.Парубій підкреслив, що «ключовий мотив суспільства захований в енергії майдану, яка охопила країну». «Закон про електронне декларування і, зрештою, ряд антикорупційних законів не були б ухвалені, якби не було до того волі у суспільстві і українському політикумі», - наголосив він.

Своєю чергою, Е.Райхель зазначив, що Німеччина докладає зусиль для підтримання безвізового режиму для України. «В цілому це вірно, і ми підтримуємо вас спільно з французькими друзями і Сполученими Штатами Америки», - сказав він і підкреслив, що необхідність одночасного ухвалення рішення щодо механізму припинення безвізового режиму викликана в цілому міграційною кризою в країнах Європи.

Повноважний і Надзвичайний посол наголосив, що Німеччина і надалі підтримуватиме Україну, яка зробила свій вибір на користь європейських цінностей. Він вважає неприпустимими сумніви у достатній стійкості його країни у цьому питанні. «Вважаю це абсолютно необґрунтованим, - сказав він і підкреслив.- Ми і надалі виступаємо за територіальну цілісність і недоторканість України і цим не обмежуємося, а практичними кроками намагаємось довести, що міжнародне право має дотримуватись».

У цьому контексті Голова Парламенту зазначив, що «є незгодні з позицією Німеччини, але немає таких, хто її недооцінює». «В Україні дуже добре розуміють і роль, і значення Німеччини, - наголосив він. - Лідерська позиція і викликає критику, і водночас творить лідерство. Тому думаю, що позиція Німеччини по відношенню до України надзвичайно важлива, з урахуванням того, що вона входила до числа країн за Будапештським меморандумом».

Торкаючись питання щодо врегулювання ситуації на Сході, Сторони були єдиними у тому, що проведенню виборів на окупованих територіях має передувати режим повного припинення вогню та забезпечення безпеки громадянам України. Голова Верховної Ради поінформував дипломата щодо створення у парламенті групи з покрокового виконання пунктів мінських угод. До цієї групи, яку очолює Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, входять представники усіх фракцій.

«Ми виступаємо за мирне розв’язання ситуації на Сході країни. Ніхто в Україні не боїться виборів на Донбасі, - сказав А.Парубій. -  Нас лякають вибори під дулами автоматів, коли проведемо акцію під назвою «вибори», які не матимуть жодного відношення до дійсного волевиявлення громадян України та забезпечення їхніх прав і свобод. Це буде по- великому і зрада українців, що стали заручниками на тих територіях».