Голова Верховної Ради України Андрій Парубій: Ми зацікавлені у більш широкому інформуванні міжнародного співтовариства щодо реформ, які відбуваються в Україні

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
09 вересня 2016, 17:00


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, вітаючи Марі Йованович із призначенням на посаду Надзвичайного і Повноважного Посла США в Україну, висловив сподівання, що її перебування в Україні «стане вагомим підгрунтям для швидкого і ефективного продовження співпраці».

А.Парубій під час зустрічі наголосив, що Сполучені Штати Америки залишаються «надзвичайно важливим стратегічним партнером України і подякував за всю ту допомогу, яку отримує Україна в один із найкритичніших періодів історії нашої держави». «У час, коли виборюючи незалежну державу, захищаємо наші кордони від однієї з наймілітарнішої армії у світі, вкрай важливо відчувати плече союзників», - підкреслив він і додав, що «наші хлопці на передовій захищають не тільки свою державу, а й весь вільний світ; загроза Путіна є загрозою не лише Україні, а усьому вільному світу, тому ми повинні спільно дати відповідь».

Голова Верховної Ради висловив сподівання на «плідну співпрацю – таку ж саму, як з попереднім Послом США Дж.Пайєттом під час гарячих подій на Майдані». «Дуже розраховую на таку ж співпрацю», - наголосив він.

Новопризначена пані Посол США, своєю чергою, підкреслюючи важливість стратегічного партнерства України з Америкою, зазначила, що «співпраця буде продовжуватись і зміцнюватись під час її перебування в Україні»: «Сполучені Штати Америки допомагатимуть захищати територіальну цілісність і суверенітет України».

Голова Українського Парламенту зазначив, що попри всі труднощі та війну, українці «здійснили фундаментальні зміни у багатьох сферах суспільного життя - фундаментальні і незворотні». «Ми фактично заново створили українську армію, загартовану у боях, повністю переформатували поліцію, ухвалили одне з найбільш прогресивних антикорупційних законодавств у Європі. Таке можна говорити майже про кожну сферу», - сказав він і висловив жаль, що міжнародне співтовариство недостатньо поінформоване про реформи в Україні. На його думку, інформування про реформи є одним із пріоритетних напрямків держави і має здійснюватись різними шляхами: і через парламентаріїв, і через експертні чи аналітичні центри, і через посольства.

А.Парубій підкреслив, що Україна «йде у правильному напрямку – напрямку реформ, напрямку побудови цивілізованої країни - не так швидко, як би хотілося, але йде у напрямку реформ». «Вважаю, що найбільш критичний період залишився позаду. Вважаю, що зараз ми можемо закладати передумови для того, щоб і у плані економіки, і у плані суспільного життя ми побудували новий етап, водночас розуміючи, що агресія Путіна може активізуватися будь- якого дня. Тому пріоритетом, звичайно, залишиться зміцнення української армії, приведення її до стандартів НАТО до 2020-го року», - сказав він.

У цьому контексті Голова Парламенту зазначив, що як і минулого року, планується збільшити обсяги фінансування для підвищення обороноздатності країни. На його думку, це буде складно зробити через низький соціальний рівень людей, «водночас, парламент у цій позиції буде єдиний».

А.Парубій наголосив, що реформи будуть продовжені, і головним у цьому контексті є виконання контрольної функції парламенту: «Мало прийняти закони, потрібно ще, аби вони почали працювати». «Ми дуже горді з того, що законодавчі ініціативи почали діяти. Це діяльність нової прокуратури, НАБУ, відкриті реєстри всіх державних закупівель, електронне декларування, яке вступає в дію. Ми впевнені, що ці реформи витіснять корупцію з усіх сфер суспільного життя», - сказав він і додав, що потребують реформування: сфера охорони здоров’я, дерегуляції, ринку електроенергії, енергетики, судової системи. Запорукою успіху реформ Голова Парламенту назвав гарну співпрацю з Урядом і запевнив, що «зможемо вийти на узгоджений проект бюджету на наступний рік».

Стосовно співпраці у військовій сфері, пані Посол зазначила, що Україна поставила «достатньо амбітні цілі щодо реформування збройних сил до 2020 року», водночас зауважила, що у цьому напрямку є важлива складова - це «встановлення громадського контролю над військовими, що, на її переконання, важливіше за військову форму». «Парламент у цьому питанні має відігравати важливу роль, особливо у контексті бюджету», - сказала вона і запросила українських парламентарів взяти участь у конференції на цю тему, що відбудеться у листопаді поточного року.

Марі Йованович наприкінці зустрічі зазначила: «Реформи допоможуть Украіні стати сильнішою. З нетерпінням чекаємо на співпрацю з вами».