Андрій Парубій: Візит Президента Національної Ради Швейцарської Конфедерації в Україну сприятиме новому етапу співпраці з нашою державою, а Швейцарія залишатиметься стратегічним партнером України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
08 вересня 2016, 11:24

 

 

Україна і Швейцарія мають великий невикористаний потенціал для співпраці. Про це заявили на спільному брифінгу для журналістів Голова Верховної Ради України Андрій Парубій і Президент Національної Ради Швейцарської Конфедерації пані Кріста Марквальдер по заверщенню їхньої зустрічі.

За словами А.Парубія, зустріч була ініційована Верховною Радою України. Він повідомив, що під час зустрічі «обговорювалася співпраця України і Швейцарії, питання проведення реформ в Україні і, звичайно, безпекові питання».

А.Парубій наголосив, що «Україні вкрай важливо, аби Швейцарія, незважаючи на нейтральний статус, і надалі займала таку ж жорстку і принципову позицію щодо дотримання територіальної цілісності України, несприйняття позиції Росії до окупації Криму». Він подякував за принципову позицію Швейцарії, за її допомогу «у найтяжчі часи у новітній історії України».

К.Марквальдер висловила вдячність за нагоду зустрітися з Головою Верховної Ради України А.Парубієм. Вона повідомила, що під час зустрічі обговорювалися сучасні виклики, які є для України  - окупація Криму та східних територій України. Пані К.Марквальдер запевнила, що «Швейцарський Парламент не може бути толерантним до порушення міжнародного права і територіальної цілісності». Вона зазначила, що «хоча формально Швейцарія не приєдналася до санкцій Європейського Союзу щодо Росії, але вжила заходів, щоб її територія не була використана для обходу цих санкцій». «Де-факто, Швейцарія є частиною цієї санкційної ланки, торгівля з Росією суттєво зменшилася за останні роки. Свідченням відданості Швейцарського Парламенту до співпраці з Україною є збільшення вдвічі суми, яка була виділена для розвитку співпраці з Україною», - сказала вона. При цьому вона підкреслила, що «одним з напрямків, яким ми приділяємо особливу увагу, є гуманітарна допомога».

Під час зустрічі також обговорювалися економічні питання, зокрема, питання інвестицій. К.Марквальдер зазначила, що «Швейцарія є одним з найбільших інвесторів в економіку України». «При цьому - є великий невикористаний потенціал, - підкреслила пані К.Марквальдер і висловила сподівання, що він буде розкритий. «Вже зараз швейцарські компанії створюють підприємства, пропонують робочі місця, розвивають українську економіку», - сказала вона.

А.Парубій висловив переконання, що  нинішній візит Президента Національної Ради Швейцарської Конфедерації в Україну «сприятиме новому етапу співпраці з нашою державою, а Швейцарія і надалі залишатиметься стратегічним партнером України».