Андрій Парубій: Канада є і надалі буде одним з ключових партнерів України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
07 вересня 2016, 17:09

 

«Канада є і надалі буде одним з ключових партнерів України. Дозвольте висловити подяку за ту велику допомогу, яку Україна отримує від Канади в усіх проявах», - заявив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в рамках зустрічі з Головою Канадсько-Української міжпарламентської групи дружби Борисом Вжесневським.

«Для України дуже важливо, що в парламенті Канади сформована Канадсько-Українська міжпарламентська група дружби, яку очолюєте Ви – людина з українським корінням», - сказав А.Парубій, звертаючись до Б.Вжесневського.

Глава Українського парламенту висловив переконання, що Канадський парламент братиме активну участь у реалізації двосторонніх взаємин, що стоять на порядку денному наших країн. Зокрема, «це питання вільної торгівлі, лібералізації візового режиму, навчань для українських військових, де Канада продемонструвала високий рівень партнерства і дружби».

«Допомога Україні є не тільки неоціненно важливою, але й ще є свідченням великого авторитету української громади в Канаді», - сказав А.Парубій і нагадав про «фантастичну акцію з вишиванками в Канадському парламенті, що є дуже символічним у зовнішньополітичних відносинах».

«Українська громада в Канаді велика, зорганізована і політично впливова. І це дає Україні впевненість в тому, що уряди можуть мінятися, а ставлення до України буде незмінним», - наголосив своєю чергою Б.Вжесневський.

За його словами, «на міжнародному рівні Канада відверто відстоює інтереси незалежної України».

«Канадсько-Українська група дружби в парламенті Канади є найбільшою», - зазначив Б.Вжесневський і додав: «Зв’язки між Україною і Канадою довготривалі. За роки незалежності України розвивалися взаємини на всіх рівнях. Але ще важливіше те, що Україна дала Канаді своє найкраще – своїх людей. Вихідців з України понад мільйон. І Канада, і канадські політики розуміють, що у розвиток Канади внесли свій величезний вклад представники української діаспори». Разом із тим, підкреслив він, «ознакою високого визнання України в Канаді є те, що одним із перших візитів, що здійснив Прем’єр-міністр Канади Джастин Трюдо був візит до України, а склад  делегації був дуже представницьким».

Канадський політик повідомив, що приїхав до України, аби бути присутнім на відкритті сесії Верховної Ради України. Б.Вжесневський звернув увагу А.Парубія на слова, що він виголосив під час відкриття сесії щодо того, що «Україна є в стані війни». «Ми розуміємо, що є очевидним, що це є  війна за буття і територіальну єдність України.  Але ми теж розуміємо, що насьогодні ті люди, котрі знаходяться на передовій лінії, є щитом для ліберально-демократичного Заходу, для НАТО. І ми мусимо знаходити більш ефективні можливості, аби допомагати Україні в її боротьбі», - підкреслив Б.Вжесневський.

«Я дуже уважно слухав звернення Президента України Петра Порошенка до депутатів та українського народу під час відкриття сесії парламенту, де глава держави чітко і впевнено заявив про те, що Україна має бути правовою державою, і український народ на те заслуговує», - сказав Б.Вжесневський і запевнив: «Канада є другом України на шляху незалежності. Канада завжди стоятиме з Україною плече в плече».