Звернення керівництва Верховної Ради України, народних депутатів України до лідерів країн-учасниць Саміту «G20»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
02 вересня 2016, 17:37

 Лідерам країн – учасниць Саміту «G20»

 

 

Шановні колеги!

Напередодні Саміту країн «G20» ми закликаємо лідерів країн – учасниць Саміту та світову спільноту звернути увагу на ситуацію з політичними в’язнями у Російській Федерації, на систематичне порушення прав людини з боку Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України, на неприпустимість незаконного утримання громадян України на тимчасово окупованому Донбасі й у Криму, а також переслідування проукраїнських, зокрема, і кримськотатарських, активістів, що стали частим явищем у Автономній Республіці Крим після її тимчасової окупації Російською Федерацією.

Сьогодні нам достовірно відомо про 107 полонених, які утримуються на тимчасово окупованих територіях Донбасу, та щонайменше дев’ять політв’язнів, які утримуються на території Російської Федерації. У цьому списку – режисер  Олег Сенцов, активісти і патріоти Олександр Кольченко, Микола Карпюк, Станіслав Клих та інші.

В окремий список варто виділити десятки українців і кримських татарів, що були затримані в Криму і яких сьогодні катують, застосовуючи до них, зокрема, і методи каральної медицини, як у найгірші часи СРСР. Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров продовжує незаконно утримуватись в психіатричній лікарні м. Сімферополь через свої переконання і відкриту позицію, що Крим, тимчасово окупований Росією у 2014 році, є невід'ємною частиною унітарної та суверенної України.

Стан здоров'я утримуваного у психлікарні Сімферополя Ільмі Умерова гіршає щодня, йому не надають необхідної медичної допомоги та медикаментів. До нього, як і до інших ув'язнених на тимчасово окупованих територіях, не допускають лікарів та представників міжнародних гуманітарних організацій. А політв'язні в російських тюрмах місяцями не можуть побачитися з українськими консулами, яких також не допускають до незаконно утримуваних. Усі ці порушення прав людини є нічим іншим як тортурами.

Ми вважаємо, що зазначені факти є свідченням того, що Російська Федерація продовжує порушувати всі норми міжнародного права, а також всі домовленості, які були досягнуті між сторонами Мінського процесу.

Ми рішуче засуджуємо такі дії Російської Федерації і закликаємо країни «G20» негайно вжити всіх можливих політико-дипломатичних заходів для звільнення всіх заручників та політичних в’язнів, які утримуються на тимчасово окупованих територіях України та у Російській Федерації. Ми закликаємо приділити особливу увагу необхідності негайного виконання Російською Федерацією гуманітарного блоку Мінських угод, де йдеться про негайне звільнення всіх незаконно утримуваних та безперешкодний доступ міжнародних гуманітарних місій на тимчасово окуповані території.

Ми закликаємо лідерів «G-20» рішуче засудити переслідування проукраїнських, зокрема і кримськотатарських, активістів, звільнити всіх ув’язнених активістів, серед яких Ільмі Умеров, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, інших незаконно утримуваних, а також негайно надати їм кваліфіковану медичну допомогу.

Ми закликаємо поставити на порядок денний Саміту «G20» питання виконання Російською Федерацією Мінських домовленостей, у першу чергу безпекового і гуманітарного блоків, та негайного допуску представників Міжнародного комітету Червоного Хреста як до російських в’язниць, так і до в’язниць на тимчасово окупованій території для участі в процесі звільнення  заручників та пошуку зниклих безвісти.  

Ми висловлюємо свою вдячність усім країнам «G20», які підтримують суверенітет і територіальну цілісність України та не визнають незаконної окупації Криму, і закликаємо продовжувати тиск на Кремль до повного виконання Російською Федерацією Мінських домовленостей та звільнення всіх заручників і політичних в’язнів.

 

Голова Верховної Ради України

Андрій Парубій

 

Перший заступник
Голови Верховної Ради України

 

 

Ірина Геращенко

Член депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА", Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції

 

 

Марія Іонова

Позафракційна,

Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах

 

 

Ганна Гопко

 

 

Перший заступник Голови депутатської фракції Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ", Голова підкомітету з питань соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони

 

 

 

 

 

Андрій Тетерук

Член депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА", Голова підкомітету з міжнародно-правових питань та парламентського контролю за виконанням Україною міжнародних зобов'язань Комітету Верховної Ради України у закордонних справах

 

 

 

 

 

 

Ірина Луценко

Член депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА", Голова підкомітету з питань міжпарламентських зв'язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету Верховної Ради України у закордонних справах

 

 

 

 

 

Володимир Ар'єв

 

Член депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА", Голова підкомітету з питань оборонно-промислового комплексу та військово-технічного співробітництва Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, Голова Постійної делегації у Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі

 

 

 

 

Артур Герасимов