Андрій Парубій: Україна віддана курсу реформ в енергетичній сфері та продовжує послідовно реалізовувати взяті на себе зобов’язання в рамках Договору про Енергетичне Співтовариство та Угоди про асоціацію

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
02 вересня 2016, 12:00

 

«Питання енергетики є надзвичайно важливе для України не тільки в питанні економіки, а й у питанні безпеки. У війні, яку веде Росія проти України, є багато фронтів, окрім мілітарного. Багато років Росія використовувала сферу енергетики як механізм політичного тиску на Україну. Тому енергетична безпека для України є так само ж важлива, як і безпека мілітарна», - заявив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в рамках зустрічі з Віце-президентом ЄК з питань Енергетичного союзу Марошем Шевчовічем.

За словами А.Парубія, «в Україні дуже високо оцінюють роль Європейського Союзу у питанні забезпечення енергетичної безпеки нашої країни, а також у реформуванні енергетичного сектору».

«Україна віддана курсу реформ в енергетичній сфері та продовжує послідовно реалізовувати взяті на себе зобов’язання в рамках Договору про Енергетичне Співтовариство та Угоди про асоціацію», - підкреслив А.Парубій і додав: «Це системні і, водночас, дуже складні реформи, які проходять жваве обговорення у Верховній Раді України. Найближчим часом, протягом двох-трьох тижнів, планується схвалити низку законів у контексті імплементації Третього енергетичного пакету ЄС».

«Ми будемо йти шляхом реформ, і дуже розраховуємо надалі на тісну і результативну співпрацю, адже для нас це питання, яке стосується сфери збереження своєї незалежності і суверенітету. Реформи потрібні, перш за все, Україні, і впевнений, що вони будуть завершені», - наголосив А.Парубій.

Своєю чергою, М.Шевчовіч зауважив, що «реформи робляться для того, аби підвищити стандарти та покращити життя громадян».

«У нас багато доказів того, наскільки складним не було б впровадження реформ, варто робити все для того, аби вони здійснювалися», - зазначив М.Шевчовіч. Він  подякував за «висловлену впевненість стосовно реформування енергорегулювання та ринку електроенергії в Україні».

«Ухвалення цих законів, зокрема, законопроекту «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», дуже очікують і європейські інституції,  і МВФ. Завершення цієї роботи дасть можливість Європейському Союзу і Європейській Комісії надати Україні транш у розмірі 600 мільйонів євро макрофінансової допомоги», - наголосив М.Шевчовіч.

Також, за його словами, європейські партнери  «готові надати фінансову та технічну допомогу у запровадження енергозберігаючих технологій, аби громадяни України змогли отримати помітні переваги від менших рахунків за опалення та електроенергію».

При цьому М.Шевчовіч зазначив, що у просуванні реформування в енергетичному комплексі дуже важлива «солідарна співпраця Верховної Ради та Кабінету Міністрів України».

«Дуже важливо, щоб наша співпраця давала позитивні сигнали і несла позитивні новини з України. І чим краще будуть такі новини, тим вище буде Україна на порядку денному Європейського Союзу», - наголосив М.Шевчовіч.

Сторони висловили взаємну подяку за конструктивну розмову в надзвичайно важливому енергетичному питанні та підтвердили подальшу співпрацю у питаннях забезпечення енергетичної безпеки України та збереження її транзитного потенціалу.

В зустрічі взяли участь представники депутатського корпусу та МЗС України.