«Ми сьогодні маємо великий шанс для модернізації нашої економіки, для модернізації інфраструктурного життя нашої країни», - заявив А.Парубій під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом КНР в Україні ДУ Веєм

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
01 вересня 2016, 13:59

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся у вівторок з новопризначеним Надзвичайним і Повноважним Послом КНР в Україні ДУ Веєм.

Під час зустрічі було обговорено широке коло питань щодо активізації міжпарламентського та економічного співробітництва.

У ході розмови Голова Парламенту підкреслив, що для України надзвичайно важлива тверда позиція Китаю у питаннях територіальної цілісності і недоторканості кордонів України. «Тверда позиція Китаю має слугувати гарним прикладом стратегічних відносин. Ця ситуація подібна як для України, так і для Китаю, водночас, Україні приходиться щодня відстоювати свої цінності, відбиваючи агресію Росії. Для нас були б дуже важливими інтенсивні зусилля, зокрема і Китаю,  щодо тиску на Росію у зв’язку з її агресивними діями», - сказав він і подякував за підтримку з боку Китаю, у тому числі за допомогу через Червоний Хрест.

А.Парубій наголосив на необхідності подальшого розвитку і інтенсифікації економічних стосунків між обома країнами. «Україна йде шляхом реформ, незважаючи на воєнні дії, і йде шляхом розвитку інфраструктури. Я переконаний, що їх здійснення має і економічний, і транзитний потенціал», - наголосив Голова Парламенту і повідомив, що з сусідами із Східної і Центральної Європи на цьому тижні відбулись перемовини щодо створення єдиної потужної транзитної інфраструктури.

Голова Парламенту висловився за приєднання України до започаткованого Китаєм у 2012-му році формату «16+1», який охоплює країни Центральної та Східної Європи. «Вважаю правильним долучення України до формату «16 + 1», до формату Шовкового шляху  «Один пояс – один шлях»», - заявив А.Парубій і додав, що парламентські групи дружби потужно взаємодіють, є великий потенціал у цій співпраці. Він також висловився за те, аби було відновлено широкий діалог на рівні голів парламентів, на рівні спікерів для розкриття потенціалу подальшої співпраці. «Розраховую, що цю співпрацю зробимо більш інтенсивною», - наголосив він.

Своєю чергою, Пан Посол запевнив у повній підтримці позиції України у питаннях територіальної цілісності та економічної і політичної співпраці. «Китай не відступить від підтримки України і продовжить політику тісної співпраці», - сказав він і додав, що Китай готовий у подальшому докладати зусиль до розв'язання кризи у формі, прийнятній для обох сторін.

ДУ Вей наголосив, що Верховна Рада - це «не лише орган законодавства, але й сила, яка потужно просуває зміни і реформи в Україні». Він відзначив активну роботу груп дружби та висловив побажання зустрітися з народними депутатами, щоб налагодити більше зв'язків. Пан Посол також висловився щодо важливості проведення третього засідання Міжурядової комісії у цьому році для поглиблення торгівельно-економічного співробітництва. «Успішне проведення і ефект від цього засідання має таке ж значення, як і візит на найвищому рівні», - сказав він.

Голова Верховної Ради зазначив, що до засідання комісії між урядами України і КНР серйозне ставлення, і запевнив, що в Україні є достатньо сил, щоб не допустити ніякої кризи восени та провести захід на належному рівні. «Є ряд політичних партій, які ставлять питання про перевибори та блокування роботи парламенту. Разом з тим, більшість налаштовані на конструктивну роботу, сподіваюсь, що не буде непорозумінь, які б перешкодили роботі комісії», - підкреслив А.Парубій.

Голова Верховної Ради висловив переконання, що «є всі підстави підготувати роботу комісії як етапну річ у наших економічних відносинах». «Є багато тем і підстав для цих розмов, адже криза - це одночасно і шанс. Ми сьогодні маємо великий шанс для модернізації нашої економіки, для модернізації інфраструктурного життя нашої країни. Впевнений, цей шанс  є і шансом для покращення нашої співпраці. Україна може бути привабливим об'єктом для широких інвестицій, для цього багато зроблено у законодавчому плані, зокрема, для уникнення непрозорих схем під час приватизації і реалізації інвестиційних проектів. Багато є планів і розробок інфраструктурних проектів, які стосуються не тільки України, а й співпраці з різними регіонами європейського континенту, - певний перелік конкретних пропозицій і планів, які мали би бути цікавими одночасно і Україні, і Китаю», - зазначив А.Парубій.

Голова Парламенту також підкреслив, що для створення належних умов інвесторам докладається багато зусиль, зокрема, щодо врегулювання ситуації на Сході України.