Андрій Парубій продемонстрував відвідувачам Верховної Ради України історичний прапор, який 24 серпня 1991 року було урочисто внесено до Верховної Ради України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
23 серпня 2016, 14:45

  

«У цей день ми вшановуємо Державний прапор України, який є одним з найвищих державних символів тисячолітнього державотворення та боротьби нашого народу за незалежність України», - заявив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на урочистій церемонії відкриття в парламенті експозиції до Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України.

«День Прапора ми святкуємо напередодні Дня Незалежності України, яка проголошувалась саме в стінах парламенту, а виборювалась тисячоліттями багатьма поколіннями українців», - підкреслив А.Парубій.

«З княжих часів – ще у битвах під Грюнвальдом та Оршею – українські воїни йшли у бій під стягами синьо-жовтих барв. Під цим прапором боролися Українські січові стрільці, воїни Армії УНР та ЗУНР. 29 квітня 1918 року синьо-жовті прапори на своїх кораблях підняли моряки Чорноморського флоту у Криму. З цим прапором у руках давали відсіч загарбникам українські повстанці 20-х років на Наддніпрянщині, січовики Карпатської України та воїни Української повстанської армії», - нагадав Глава Українського парламенту і наголосив: «Ми пам’ятаємо і вшановуємо усіх борців за незалежність України: і тих, які боролись зі зброєю в руках, і тих, які сиділи в радянських таборах, відстоюючи українську державність».

«Сьогодні хочу окремо подякувати нашим новітнім лицарям, які, охороняючи спокій українського народу і всього вільного світу, гордо несуть та бережуть державний стяг під кулями і градами російського окупанта», - сказав А.Парубій.


Голова Верховної Ради України А.Парубій продемонстрував присутнім Прапор Незалежності – головний Прапор Української держави зі словами: «Саме цей прапор було урочисто внесено у Верховну Раду України 24 серпня 1991 року. Саме ця подія разом із проголошенням Акту про Незалежність стала історичним фактом відновлення української державності».