«Наявність озброєної місії не є вирішенням проблеми безпеки окупованих територій, але є важливим і дієвим фактором для забезпечення миру у цьому регіоні», - Андрій Парубій

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
17 червня 2016, 17:05

Згідно з кроками, які вже зроблено оборонним відомством України, Радою Нацбезпеки і оборони, Президентом України, є усі підстави сподіватися, що до кінця 2020 року Україна зможе привести стандарти української армії до стандартів НАТО. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України А.Парубій у інтерв’ю парламентському телеканалу «РАДА» у п’ятницю.

Коментуючи ухвалення Закону про сили спецоперацій, А.Парубій зазначив, що це є частиною нашої співпраці з НАТО і приведення української армії до стандартів НАТО. «Можу сказати, що у період, коли почалася збройна агресія Росії, нам бракувало сил спеціального призначення, які були б спеціально навчені, реагувати на дії, які власне  відбувались на Сході нашої Держави», - сказав він, додавши, що підрозділи української армії були статутно обмежені  щодо своїх дій, а нестандартні методи ведення війни, які Путін застосував в Україні, призводили до того, що певні армійські підрозділи не знали, як себе поводити в  тій чи іншій ситуації».

А.Парубій наголосив, що сили спецоперацій дозволять швидко реформувати українську армію і швидко відповідати на виклики, які спричинені гібридною війною.

Він також зауважив, що «питання зброї – ключове для усіх наших зустрічей, бо ми переконані, що Україна захищає не лише свою територію, а й увесь цивілізований світ від російського агресора».

Голова Парламенту нагадав, що ключовим питанням на засіданні Парламентської асамблеї Україна -НАТО було реформування української армії. «Україна поставила перед собою дуже амбітну ціль – до кінця 2020 року привести стандарти української армії до стандартів НАТО», - сказав він і додав, що зробимо для цього усе можливе.

«Ми не лише реформуємо українську армію, а й доб’ємося того, аби вона була  найпотужнішою в Європі. Бо коли відчувають тривогу наші сусіди - їм важливо знати і розуміти, що українська армія потужна і може надати швидку допомогу. Україні також потрібне це партнерство», - наголосив Голова Верховної Ради.

При цьому він нагадав, що «є політики у Євросоюзі, які висловлюються скептично, але у рішенні Бухарестського саміту зазначено, що Україна буде членом НАТО, і всі керівники Альянсу, як і Україна,  не піддають сумніву подібне рішення саміту».

«Тому  я переконаний, що ми твердо йдемо цим шляхом, і Україна стане членом НАТО»,- сказав А.Парубій.

Щодо можливості присутності на Донбасі озброєної поліцейської місії А.Парубій підкреслив, що «це важливий крок для того, аби ми могли виконати певні уроки  з безпеки». Він висловив думку, що «сама по собі озброєна поліцейська місія не зможе стати вирішенням проблеми на Сході України, бо там зосереджено 35 тисяч озброєних російських головорізів». За його словами, вирішити питання встановлення миру можливе, якщо заставити Путіна вивести війська , або перекрити кордон. «Але це повинна бути узгоджена і взаємно контрольована операція з перекриття кордону», - сказав він.

«Наявність озброєної місії не є вирішенням проблеми безпеки окупованих територій,  але є важливим і дієвим фактором, який би допоміг Україні забезпечити мир у цьому регіоні»,- наголосив А.Парубій.