«Розраховуємо, що співпраця Верховної Ради зі Святим Престолом буде плідною і тісною, і що ми разом зупинимо насильство», - Андрій Парубій

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
17 червня 2016, 16:00

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі у п’ятницю з Державним секретарем Святого Престолу,  Кардиналом П’єтро Пароліном, подякував Папі Римському Франциску за підтримку України, за гуманітарні ініціативи, зокрема, збір коштів на підтримку українських громадян та привернення уваги світової громадськості до подій в Україні.

А.Парубій підкреслив, що ініціатива Понтифіка має глибокий морально-етичний вимір, «адже доводиться дуже голосно нагадувати про події в Україні». «Заклопотаний світ не завжди чує наш голос. Багато хто переконаний, що воєнні дії в Україні припинилися, водночас, агресор їх активізував, і ця агресія тільки наростає. Майже щодня ми хоронимо наших побратимів, тому для нас дуже важливий голос серця як заклик до припинення насильства, адже Українська сторона робила усе можливе для того, аби не допустити насилля», - сказав він.

Голова Парламенту нагадав, що Майдан у Києві  був великим мирним протестом, «яким захоплювався весь світ». «Ми не застосовували силу, навіть коли на нас йшли з палицями і калічили нас. Коли прийшли російські війська, ми також намагалися вирішити все дипломатичним шляхом», - сказав він і підкреслив, що «в Україні зробили усе можливе, аби не було насильства, адже його не хотіли і ті громадяни, які виходили на протести. Тільки прихід російських військових і диверсійних груп його спровокував».

А.Парубій, вітаючи позицію Святого Престолу щодо визнання незаконності анексії Криму Російською Федерацією, зазначив: «Якщо ми чітко не вкажемо, хто є агресором, - нам буде важко його зупинити. Нам дуже важлива позиція церкви в наших зусиллях по зупиненню насильства. Ми повинні правильно реагувати на агресивні дії і називати зло - злом».

Голова Парламенту повідомив, що вчора Верховна Рада ухвалила Звернення до Константинопольского Патріарха Варфоломія з проханням об’єднати православних у єдину помісну церкву, та висловив сподівання на підтримку Ватикану у цьому «не лише  церковному, а й у політико-дипломатичному питанні».

Своєю чергою, П.Паролін, який перебуває в Україні з візитом уперше, побажав, щоб «голос народу, який уособлює в собі Парламент, був почутий, і народ отримав відповіді». Метою свого візиту він назвав прагнення почути український народ, якого торкнулася війна. П.Паролін повідомив, що напередодні здійснив візит до Запоріжжя, де зустрічався з переселенцями зі Сходу України. «Ми всі були зворушені стражданнями, які там побачили і почули», - сказав він.

За словами П.Пароліна, Папа Франциск «дуже вразливий до страждань цієї землі, і під час всіх виступів говорить про проблеми, не забуває про Україну». «Папа Франциск закликав всю церкву Європи висловити солідарність з народом України»,- зазначив Держсекретар Святого Престолу.

П.Паролін також підкреслив, що усі «повинні виходити з основної бази, основної думки - слухати людей, слухати народ, тоді багато конфліктів будуть розв'язані». «Якщо поставити в центрі інтерес до народу, до його потреб, тоді буде мир, буде шлях до порозуміння», - наголосив він.

Держсекретар Святого Престолу повідомив про ініціативу щодо допомоги переселенцям в Україні: «Головне - це гуманітарна допомога конкретним людям, у тому числі  через дипломатичну структуру на різних рівнях, до яких має відношення Святий Престол».   Він підкреслив, що Папа Римський наголошує на дотриманні міжнародного права і на недопущенні порушення кордонів.

«Треба зробити усе можливе, щоб світ і Європа не забули про Україну, бо є багато інших гарячих точок», - сказав Кардинал П’єтро Пароліно, наголосивши: «Вважаю, що церкви можуть і повинні дати свій вклад  - через екуменічний діалог йти до примирення і до миру між різними конфесіями, молитися, просити Бога,  щоб знайти спільну дорогу до мирного життя в Україні».

А.Парубій подякував представнику Святого Престолу за підтримку та висловив сподівання, що «співпраця буде дуже плідною і тісною, і що ми досягнемо примирення та зупинимо насильство».

***