Сподіваємось, що ОБСЄ займе чітку позицію щодо виборів на окупованих територіях та не допустить наруги над міжнародним правом, - Андрій Парубій

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
14 червня 2016, 17:30

 


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся з Президентом Парламентської асамблеї ОБСЄ Ілккою Канервою у вівторок.

Учасники зустрічі обговорили ряд питань, пов’язаних із виконанням Мінських домовленостей, проведення реформ в Україні та щодо виборів на окупованих територіях.

А.Парубій, дякуючи членам міжнародної організації за вагому підтримку і роботу, проведену на окупованих територіях, висловив сподівання, що ОБСЄ займе чітку позицію щодо виборів на окупованих територіях в Криму. «Нас розчаровує нездатність Росії виконати Мінські домовленості. І з огляду на те, що у вересні відбуватимуться вибори у Російській Федерації, позиція ОБСЄ є вкрай важливою у цій ситуації, - сказав він і додав. - Ми повинні разом не допустити цю наругу над міжнародним правом, яке планує керівництво Російської Федерації».

Водночас, Голова Парламенту зазначив, що Україна «розраховує на розширення Місії та введення озброєної поліцейської Місії на Донбасі», та підкреслив, що Українська сторона демонструє свою готовність до мирного політичного вирішення конфлікту. А.Парубій також наголосив, що для проведення виборів на Сході України повинні бути повністю дотримані умови безпеки, забезпечені свобода слова, свобода мирних зібрань. В іншому разі, за його словами, «це будуть не вибори, а фарс». «Це буде демонстрація зневаги по відношенню до громадян, які залишились на окупованій території, - сказав він. – Наша задача – забезпечити права і свободи людей».

А.Парубій також поінформував І.Канерву щодо рішучих кроків, які здійснює Україна по реформуванню країни у багатьох галузях. «Можливо, це відбувається не так швидко, як нам би хотілось. Переконаний, що Україна рухається у правильному напрямку. І ми розраховуємо на таку ж плідну співпрацю, як і була», - зазначив він.

Своєю чергою, І.Канерва, висловлюючи стурбованість фактом щоденного порушення режиму тиші російською стороною, зазначив, що «ситуація є критичною». Торкаючись питання виборів і особливого статусу окупованої території, І.Канерва наголосив, що вибори там мають відбуватись за участю міжнародних спостерігачів, і повідомив, що зараз на Сході України працюють майже 700 осіб від Місії ОБСЄ. Водночас, за його словами, неможливо виконувати усі функції, які покладені на Місію, якщо немає повного доступу до української території. У контексті подальшого розв’язання проблеми, Президент Парламентської асамблеї ОБСЄ песимістично оцінив перспективу: «Ми маємо досить довгий перелік заходів, які треба здійснити, і питань, які потрібно розглянути, але стосовно переговорів із російськими представниками ми не маємо достатньо оптимістичних поглядів на сьогоднішній день». Він також запевнив у повній підтримці України з боку Європейського Союзу. Зокрема, запросив українських парламентарів до участі у семінарах, організованих німецькими представниками.

Завершуючи розмову, А.Парубій зазначив, що Україна продемонструвала успішне проходження кризи і спроможність ухвалювати надважливі рішення. «Це дає підстави з оптимізмом дивитись у майбутнє», - наголосив він.