«Співпраця з НАТО – це, в першу чергу, широке коло глибинних демократичних реформ», - Голова Парламенту Андрій Парубій

14 червня 2016, 11:53

 

У своєму виступі на засіданні Міжпарламентської ради Україна-НАТО Андрій Парубій наголосив, що сьогодні Україні необхідно завершити системні реформи.

«Пріоритетом для нас є максимальне поглиблення співробітництва з НАТО з метою досягнення критеріїв, необхідних для набуття членства в Альянсі, - підкреслив Голова Парламенту. - Мова йде в першу чергу про широке коло глибинних демократичних реформ».

Пріоритетним завданням, за його словами, є досягнення до 2020 року повної сумісності сектору безпеки і оборони України з відповідними структурами країн – членів НАТО. А.Парубій нагадав, що в рамках цієї дорожньої карти у вересні 2015 року пройшов візит Генерального секретаря НАТО до України, де він спостерігав за спільними навчаннями, і вперше в історії нашої країни Генеральний секретар НАТО взяв участь у засіданнях Ради національної безпеки та оборони України. "Це був важливий символічний крок", - зазначив він.

Також у грудні минулого року під час візиту Президента України Петра Порошенка до Штаб-квартири Альянсу у Брюсселі було підписано дорожню карту оборонно-технічного співробітництва між Україною та НАТО, яка передбачає суттєве зростання рівня нашої співпраці. 4 лютого 2016 року Верховна Рада ратифікувала угоду про статус Представництва НАТО в Україні. «І сьогодні ця дипломатична установа вже працює у повному форматі, - наголосив А.Парубій. - 12 лютого цього року Президент України схвалив річну національну програму на 2016 рік, яка є основним програмним документом співробітництва України з Альянсом, спрямованим на максимальне зближення нашої держави з НАТО. Вже минулого тижня Президент України підписав указ про введення в дію рішення РНБО від 20 травня «Про стратегічний оборонний бюлетень України»».

За словами Голови Парламенту, це документ оборонного планування, розроблений з метою визначення основних напрямів реалізації воєнної політики України та розвитку сил оборони до кінця 2020 року. «Стратегічний оборонний бюлетень» слугуватиме дорожньою картою оборонної реформи з визначенням шляхів її впровадження на засадах та принципах, якими керуються держави – члени НАТО. «Думаю, всі ці кроки дуже добре характеризують рівень відносин та рівень довіри, які зараз складаються між Україною та НАТО», - зазначив А.Парубій.

Голова Верховної Ради повідомив, що кожного пленарного тижня парламент намагається приймати закони, які би збільшували безпеку Держави і робили тіснішою співпрацю з Північно-атлантичним Альянсом. За його словами, на порядку денному є два законопроекти з цього напрямку: Законопроект про оборонне державне замовлення, а також законопроект, який підсилює в Україні Сили Спеціальних Операцій. «І це одна з наших реформ в секторі безпеки,  яка також передбачає створення Об’єднаного оперативного штабу для координації міжвідомчих сил, - додав він. - Я впевнений, що український парламент підтримає сьогодні ці ініціативи, як завжди під час війни підтримувались усі ініціативи безпекового та оборонного характеру».

***