«Без сумніву, Україна стане членом НАТО», - Андрій Парубій

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
14 червня 2016, 11:20

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій взяв участь у засіданні Міжпарламентської ради Україна-НАТО і 92-го семінару Роуза-Рота «Трансформація України у неспокійному регіональному контексті» у вівторок.

У своєму виступі А.Парубій звернув увагу на необхідність здійснення глибоких і системних перетворень у державі на тлі серйозних внутрішніх і зовнішніх загроз, які кидають виклик самому існуванню Української Держави. За його словами, у цих складних умовах «для на вкрай важливо, що з самого початку російської агресії проти нашої держави Парламентська Асамблея НАТО послідовно засвідчує свою підтримку територіальної цілісності України, її незалежності, суверенітету та прагнення йти шляхом демократичних реформ». «Засудження агресивної політики Росії, незаконної анексії Криму, заклики до більш жорстких санкцій збоку ЄС та НАТО є для нас важливими сигналами у виступах парламентарів Альянсу, ухвалених Асамблеєю документів», - сказав Голова Парламенту.

А.Парубій нагадав, що два тижні тому у Тирані у Декларації 428 «Єдиний та рішучий порядок денний для НАТО на Варшавському саміті» Асамблея ще раз засудила триваючу окупацію Росією української території, закликала до підсилення співпраці з  Україною та до підтримки внутрішніх реформ.

Парламентське співробітництво Україна-НАТО є динамічним, зазначив він. Свідченням цього є активні контакти між Верховної Радою України та Парламентською асамблеєю НАТО на високому рівні під час двосторонніх візитів, регулярна участь постійної делегації ВРУ у заходах Парламентської асамблеї Україна-НАТО, діяльність міжпарламентською ради Україна-НАТО, а також організації спільних парламентських круглих столів.

А.Парубій наголосив, що в умовах агресії Росіїпроти України наша Держава вибудовує нову систему забезпечення національної безпеки, яка у середньостроковій перспективі спиратиметься, передусім, на власні можливості. «Разом з тим,  Україні потрібні дієві зовнішні гарантії безпеки, - сказав він. - Особливо для нас  важливо, щоб ці гарантії були на твердішому ґрунті після Будапештського меморандуму 1994 року. Україні потрібна всебічна допомога, у тому числі, новітньої зброєю, розвідувальною інформацією для відбиття зовнішнього нападу, а також протидії впливу російської пропаганди. Обраний курс євро-атлантичної інтеграції сприяє утвердженню в Україні демократичних цінностей, є важливим інструментом підтримки реформ у секторі безпеки і оборони України і забезпечує спільну протидію сучасним безпековим викликам і погрозам».

Голова Парламенту наголосив, що за час російської агресії значно виросла громадська підтримка курсу на членство України в НАТО. «За даними різними соціологічних опитувань, - сказав він, - сьогодні майже половина українців підтримує вступ України в НАТО». На його думку, це фундаментальні зміни, які відбулися в свідомості українців за останні роки. «Ми виходимо з того і ми стоїмо на тому, що чинним є рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року про те, що Україна стане членом НАТО. Ми переконані, що це рішення буде реалізоване. Нехай з часом, але, без сумніву, Україна стане членом НАТО», - сказав А.Парубій.