«Не може бути церковного розколу в Україні - має бути спільна єдність любові до Бога, любові до України», - Голова Парламенту Андрій Парубій

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
10 червня 2016, 20:30

В інтерв'ю телеканалу «РАДА» у п’ятницю Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зазначив, що в Україні має бути єдина українська помісна православна церква. У Верховній Раді України 7 червня 2016 року зареєстровано Проект Постанови України №4793 Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Всесвятості Варфоломія, Архієпископа Константинополя і Нового Риму, Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Православній Церкві в Україні.

Голова Парламенту підкреслив, що для нього це є дуже важливе принципова рішення, і його позиція чітко означена. «Я вважаю, що ми, як громадяни України, маємо право і обов’язок говорити про це вголос», - сказав він і нагадав, що у 1924 року Вселенським Патріархом було прийнято рішення про надання автокефалії польській православній церкві на заклик уряду Польщі і Юзефа Пілсудського, які розуміли, що «це питання тісно пов'язане із національною безпекою держави». За словами А.Парубія, Україна зараз знаходиться у подібній ситуації - у 1686 році було ухвалено незаконний акт, який скасував автокефалію української православної церкви. Водночас, сказав він, «сьогодні у повноваженнях Патріарха є право прийняти історичне рішення про відновлення української православної церкви».

Голова Верховної Ради підкреслив, що «це питання великої і важливої ваги». «Переконаний, що Патріарх почує і молитви мільйонів віруючих, які впевнені, що не може бути церковного розколу в Україні, що має бути спільна єдність любові до Бога, любові до України. Що Вселенський Патріарх почує мільйони молитов наших віруючих і почує Верховну Раду України, яка доєднується до молитов і прохань українських віруючих», - наголосив він.