Заради реформ та змін український Парламент готовий об’єднуватись та ефективно працювати – Андрій Парубій

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
03 червня 2016, 18:30

 

Голова Верховної Ради України А.Парубій зустрівся у п’ятницю з послами держав-членів Європейського Союзу та Великої сімки, акредитованими в Україні. Він висловив подяку за допомогу та підтримку, яку Україна отримує і від країн Великої сімки, і від Європейського Союзу. «Для нас ця допомога є неоціненною саме в період тяжких випробувань - війни України проти російського окупанта», - сказав А.Парубій і наголосив, що «цю підтримку дуже важливо відчувати, бо наші вояки і на Майдані, і в АТО поруч з жовто-блакитним прапором завжди мали прапор Євросоюзу, ми знали що захищаємо і нашу країну, і увесь світ».

Голова Парламенту поінформував про перебіг реформ і про ситуацію в районах, де відбуваються бойові дії. «У нас непростий період в Україні, коли приходиться одночасно вести війну проти окупанта та проводити реформи у багатьох сферах суспільного життя, дбати про безпеку країни», - зазначив він.

А. Парубій висловив переконання, що Україна йде в правильному напрямку реформування нашої країни. Він нагадав, що тільки за нинішній пленарний тиждень Верховна Рада ухвалила багато важливих  законопроектів, які були дуже дискусійними. Парламент проголосував за внесення змін до Конституції у частині судоустрою, зокрема, Закон про судоустрій та статус суддів. «Вчора ми продемонстрували, що заради реформ та змін український Парламент готовий об’єднуватись та ефективно працювати», - наголосив А.Парубій.

Він також зазначив, що цього тижня Парламент ухвалив сім законів, які необхідні для продовження співпраці з МВФ. «Серед них є соціальний закон, який дає можливість продавати в Україні ліки, які зареєстровані за кордоном і який фактично є антикорупційним. Також ухвалено закон про здешевлення вживаних транспортних засобів, які потрапляють в Україну з-за кордону та закони, які спрямовані на підтримку сімей учасників АТО», - сказав А.Парубій.

«Ми продемонстрували, що український Парламент та влада дуже рішуче налаштовані на проведення реформ, в тому числі таких реформ, які можуть здаватись непопулярними», - наголосив А.Парубій.

Керівник Парламенту висловився за необхідність спільно протистояти російській пропаганді, яка «часто знаходить свого глядача, вона вибудовувалась роками, в неї  вкладені мільярди,  але ми маємо доносити до наших громадян та партнерів, що в Україні робляться важливі кроки на шляху до реформування». «Нам це дуже важливо напередодні рішення щодо продовження санкцій проти Росії, - сказав А.Парубій, - для України критично важливо щоб ці санкції були продовжені». Він висловив сподівання «на спільне зусилля Європи в прийнятті рішенні щодо продовження санкцій».

А.Парубій  повідомив, що «останні кілька тижнів атаки на Донбасі почали активізовуватись, а агресор використовує найновіше озброєння - навіть наші радари не можуть вловити сигнали цієї новітньої техніки, вони практично перетворюють Україну в полігон, де використовують сучасну зброю, що призводить до смерті наших бійців». Голова Парламенту назвав таку ситуацію великою трагедією, «на яку ми не можемо закривати очі».

Він висловив сподівання, що «питання продовження санкцій повинно нас об’єднати і в ньому ми повинні бути твердими та рішучими».

Своєю чергою, керівники дипломатичних місій висловили сподівання, що ухвалення змін до Конституції України в частині судоустрою сприятиме викоріненню корупції та заявили про підтримку України у здійснюваних нею реформах.

***