Відбулося вечірнє засідання Верховної Ради України

Інформаційне управління
02 червня 2016, 18:24

Народні депутати продовжили розгляд питань порядку денного.

Прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового режиму території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Законопроект (№4437) передбачає врегулювання проблемних питань правового режиму у зоні відчуження та зоні безумовного (обов’язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, а саме: розпорядження землями державної власності; особливостей регулювання містобудівної діяльності; видачі дозволів на спеціальне водокористування водних об’єктів; надання дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря; особливостей природоохоронного режиму територій та об’єктів природно-заповідного фонду, які створюються на цих територіях.


Ухвалено Закон «Про внесення зміни до Закону України «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації».

Законом включено ПАТ «Українська залізниця» (м. Київ) до переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації (додаток № 1 до Закону України «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації»).

Відповідний законопроект зареєстровано за № 4594.


Ухвалено Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій».


Законом виключено з Податкового кодексу норми щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, незалежно від їх розміру.

Законодавчим актом підпункт 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 до Податкового кодексу України викладено в такій редакції:

«164.2.19. суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, якщо їх розмір перевищує десять розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), встановленого на 1 січня звітного податкового року, - у частині такого перевищення, а також пенсій з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати.

Положення цього підпункту не застосовується до пенсій, призначених учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

У пункті 167.4 статті 167 цифри та слово «15 відсотків» замінено цифрами та словом «18 відсотків»:

«167.4. Ставка податку становить 18 відсотків бази оподаткування щодо перевищення суми пенсії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), щомісячного довічного грошового утримання, визначеної у підпункті 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 цього розділу, які отримуються платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом».

Закон набирає чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування.

Проект Закону зареєстровано за №4542

Головуючий закрив вечірнє засідання.