Народні депутати-медики вважають, що попередження та ілюстрація хвороб на упаковках сигарет підвищують ефективність боротьби з курінням

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
01 червня 2016, 17:03

Про це народні депутати та експерт ВООЗ заявили на прес-брифінгу у Верховній Раді 31 травня з нагоди Всесвітнього дня без тютюну.

Парламентарії акцентували, що темою цьогорічного Всесвітнього дня без тютюну є «небрендована», проста, упаковка сигарет як дієвий спосіб зменшити привабливість сигарет та їхнє споживання. Вони повідомили, що на сьогоднішній день просту пачку запроваджено в Австралії, Франції та Великій Британії. На черзі - Ірландія, Норвегія, Угорщина, Словенія, Швеція, Фінляндія, Канада, Нова Зеландія, Сінгапур, Бельгія та ПАР.

«Проста упаковка є важливим заходом для зниження попиту на тютюнові вироби, адже вона робить їх менш привабливими, обмежує використання сигаретних пачок з метою реклами і стимулювання продажу тютюну, а також підвищує ефективність попереджень про небезпеку куріння для здоров'я. Запровадження простих упаковок є частиною комплексного підходу до боротьби проти тютюну»,- зазначила Наталія Король, керівник відділу боротьби з неінфекційними захворюваннями Бюро ВООЗ в Україні.

Учасники прес-брифінгу зауважили, що Україна має чудову можливість наблизити зовнішній вигляд пачок сигарет до світових трендів контролю над тютюном, прийнявши законопроект №2820. Зокрема, за їх даними, цим проектом закону передбачається повна заміна всіх медичних попереджень на нові з бібліотеки ЄС, збільшення попереджень до 65% площі поверхні пачки з обох боків, а ротація медичних попереджень буде відбуватись щороку. Крім того, на пачках сигарет заборонять друкувати будь-яку інформацію, яка може стимулювати продаж тютюну або створювати враження, що визначений тютюновий виріб є менш шкідливим, ніж інший. Такі правила маркування сигарет вже діють в Європейському Союзі з 20 травня 2016 р., відповідно до Директиви 2014/40/ЄС.

«Запропоновані зміни відповідають статті 11 Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, яка стосується пакування та маркування тютюнових виробів. Відповідні заходи допоможуть зробити пачку сигарет непривабливою, а саме куріння відразливим і соціально неприйнятним, зважаючи на його руйнівний вплив на здоров’я людей і економіку держави. Це допоможе застерегти молодь не починати курити. Тому законопроект №2820 необхідно приймати вже зараз»,- наголосила Ольга Богомолець, народний депутат України, Голова Комітету з питань охорони здоров’я.

У свою чергу Олег Мусій, заступник голови Комітету з питань охорони здоров'я, підкреслив, що законопроект №2820 є прогресивним європейським законопроектом, «який повністю відповідає найновішій Директиві, яка імплементована всіма країнами Євросоюзу».

На прес-брифінгу зазначалося, що особа, яка за день викурює пачку сигарет бачить попередження про шкоду куріння принаймні 20 разів на день і 7000 разів на рік. Тому експерти розглядають кожен із цих разів як можливість донести інформацію курцеві про реальні загрози куріння саме в критичні для нього моменти: під час куріння та купівлі сигарет.

Учасники заходу повідомили, що в Австралії, яка першою запровадила «просту упаковку» ще у 2012 році, за останні 3 роки зменшилась поширеність куріння з 19,4% до 17,2% серед дорослого населення. При цьому в Україні законодавчі заходи з контролю над тютюном також довели свою ефективність: із 2006 по 2015 роки поширеність куріння в Україні знизилась із 37% до 24%.

«Має бути державна політика суворого обмеження тютюнокуріння в громадських місцях, заборони реклами, підвищення ціни на сигарети. І звісно, упаковка тютюнових виробів не має бути гламурною, не повинні тютюнові компанії до тютюнових виробів додавати ароматизатори, які роблять сигарети смачними і приємними», - підсумувала Ганна Гопко, Голова Комітету у закордонних справах.