«Балто-Чорноморський – це той простір, який має великий невикористаний потенціал», - Андрій Парубій

Прес-секретар Голови Верховної Ради України
30 травня 2016, 19:53

 


 

Під час засідання Міжпарламентської асамблеї України, Литви та Польщі Голова Верховної Ради України Андрій Парубій закликав активно сприяти розбудові і тісній співпраці у рамках Балто –Чорноморського союзу

Андрій Парубій нагадав іноземним колегам про історичні передумови Балто-Чорноморського союзу: «На цьому просторі була єдина держава, як це було в часи Київської Русі, Великого Литовського Князівства, Речі Посполитої. В той період, коли об’єднувалися в союз держави на цьому просторі, ми були однією з найбільших потуг в Європі. Ми спільно маємо дуже багато славних і героїчних сторінок».

«Для нас співпраця, більш тісна співпраця, із Польщею і Литвою має не тактично-оперативний, а стратегічний напрямок – у різних сферах. В першу чергу, звичайно, у сфері оборонній, бо побудова сильної і потужної української армії, я вважаю, може стати гарантом безпеки не тільки для України, а для всього Східно-Європейського регіону», - зазначив спікер.

Першим кроком для створення колективної безпеки у Балто-Чорноморському регіоні може бути спільний Україно-Польсько-Литовський військовий корпус.

Голова Парламенту закликав колег з Польщі та Литви сприяти у наданні Україні консультацій та підтримки у зміцненні Збройних сил України, які можуть стати щитом та опорою безпеки всього Балто-Чорноморського регіону.

«Сильна українська армія може виступити гарантом і щитом для усіх тих держав, які відчули на собі всю небезпеку від російської окупації. Вони зможуть розраховувати на швидку і ефективну підтримку української армії і української держави у випадку імовірної агресії з боку Росії. Адже усі ми знаємо, що плани Путіна є набагато ширшими, аніж Україна. Просто Україна стоїть номером один в імперських планах путінської Росії. Але ми розуміємо: коли була Грузія, ми знали, хто буде наступним, і знаємо, хто буде після України. Це може бути Балтія, це може бути Польща.», - зазначив Андрій Парубій.

Голова Верховної Ради відзначив, що Балто-Чорноморський простір має не лише визначне геополітичне, а й економічне значення. І від посилення економічної співпраці виграють усі гравці регіону. Відтак Андрій Парубій закликав колег звернути увагу на транзитний потенціал своїх країн.