«У співпраці України, Польщі та Литви є велика перспектива», - Андрій Парубій

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
30 травня 2016, 17:31

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі у понеділок з Головою Сейму Литовської Республіки Лорети Граужинєнє, Маршалком Сенату Парламенту Республіки Польща Станіславом Карчевським та членами Президії Міжпарламентської асамблеї зазначив, що підтримка, яку надають Польща і Литва, є «найбільш потужною і важливою». «У нас немає більших друзів і побратимів, аніж Польща і Литва», - наголосив А.Парубій, підкресливши, що «це підтримка не лише України, а й усього світу».


Учасники зустрічі обговорили широке коло питань тристоронньої співпраці, зокрема, у контексті здійснення реформ, розвитку демократії та боротьби з корупцією.

А.Парубій наголосив, що Україна переживає один за найважчих періодів своєї історії в умовах російської агресії, коли кожного дня гинуть та дістають поранення українські бійці. Він також зазначив, що дії Росії – «це агресія проти усього цивілізованого світу». «Це намагання змінити систему безпеки всього вільного світу, на якій він тримався після другої світової війни, - сказав він. - Розглядаємо наступ путінської Росії як виклик усьому вільному світу і переконані, що наші хлопці на передовій захищають не лише кордони України, а й весь вільний світ».

Голова Верховної Ради акцентував увагу на тому, що на даний час немає ознак перемир’я: «Політика Кремля спрямована на те, щоб максимально дестабілізувати нашу державу, в тому, щоб перенести наголос з мілітарної складової на складову інформаційну, але його агресивні плани продовжують бути актуальними і активними, без будь-якого бажання довготривалого припинення вогню, як це передбачають Мінські угоди, і як на цьому наполягає Україна», - сказав він і наголосив на необхідності продовження санкцій проти Росії. 

А.Парубій наголосив на необхідності швидкого і максимально ефективного проведення реформ, незважаючи на бойові дії на Сході України. «Україна буде йти шляхом демократії, розвитку і реформ, хоча, напевне, не настільки швидко, як би хотілося нашим партнерам», - наголосив він.

Голова Парламенту нагадав, що однією зі сфер, де вже відчутні вагомі наслідки боротьби з корупцією, – це газова, яка була найбільш корупційною. За його словами, «у Російської Федерації не взято у цьому році жодного кубометру газу, дії у цій сфері відбуваються максимально прозоро у європейському стилі», відкриті реєстри державних закупівель, до яких має доступ кожний громадянин. Також, за його словами, нова поліція стала флагманом боротьби із корупцією, ще одним кроком у цьому напрямку стане проведення судової реформи, оновлення і очищення судової системи. «Все це має дати позитивний результат», - сказав А.Парубій.

Голова Верховної Ради наголосив на необхідності посилити співпрацю трьох держав, яка «має глибокий історичний грунт». «Коли ми разом опановували простір Князівства Литовського і Речі Посполитої, які були найбільш успішними державами Європи, коли об'єднували зусилля, противники втрачали шанс. Об'єднані зусилля допомагали зупинити агресора», - сказав він.

А.Парубій також зазначив, що три країни мають спільні аспекти для подальшого розвитку взаємодії: транзитний, безпековий і економічний. Він запропонував залучити можливих союзників до концепції Балто-Чорноморського союзу і тіснішої інтеграції цього простору, який «важливий як в геополітичному, так і в економічному аспекті». «Бачу велику перспективу цієї співпраці», - наголосив Голова Парламенту.

Своєю чергою, Голова Сейму Литовської Республіки, підтримуючи Україну на її шляху, запропонувала підтримати воїнів АТО на законодавчому рівні, захистивши їх і їхні родини. «Всі політики не повинні забувати біль поранених солдатів і їхніх матерів. Допомога має бути визначена у законі, Держава має докласти зусиль, щоб залишок життя воїни та їхні сім'ї могли гідно прожити», - сказала вона і висловила сподівання, що у Верховної Ради «вистачить політичної волі це ухвалити, аби не виникало нових майданів».

Л.Граужинєнє також висловилась за якнайшвидше надання Україні безвізового режиму з огляду на «повне виконання домашнього завдання».

Маршалек Сенату Парламенту Республіки Польща застеріг від швидкого здійснення реформ. «Реформи у Польщі відбувалися надто швидко, можна повільніше. Ми можемо бути прикладом помилок, - сказав він і додав. - Краще робити повільніше, але краще, не можна забувати про соціальні реформи».