«Кооперація зі структурами Європейського Союзу допоможе реформувати правоохоронну систему», - Голова Верховної Ради України Андрій Парубій

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
19 травня 2016, 16:09

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся у четвер з Головою Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Кястутісом Ланчінскасом

Учасники зустрічі обмінялись думками щодо реформування правоохоронної системи України.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій зазначив, що питання реформування системи правоохоронних органів в Україні є одним із пріоритетних в Україні. За його словами, у цьому напрямку вже зроблено кілька важливих кроків, зокрема, відбулось реформування Національної поліції. Він зазначив, що на цьому шляху « ми змушені ламати старі стереотипи, знаходячи нових людей і використовуючи нові методи».

А.Парубій підкреслив, що кооперація у цій сфері зі структурами Європейського Союзу допоможе реформувати правоохоронну систему. На його думку, під час реформування законодавства і проведення реформ потрібно враховувати умови, в яких перебуває країна, і нагадав, що «на початку російської експансії як військові, так і бійці Національної гвардії пішли захищати Україну, поєднавши дві складові в один щит».

В умовах війни, на думку Голови Парламенту, потрібно враховувати не лише військову, а й інформаційну складову. А.Парубій нагадав, що у розробках російських військових «наголошувалося на необхідності у країні-об’єкті нападу сіяти невдоволення любого типу». «Війна носить гібридний характер, елементи якої вже вивчають і враховують у країнах НАТО», - сказав він.

Своєю чергою, К.Ланчінскас наголосив на готовності співпрацювати Місії зі структурами правоохоронних органів та парламентом у питаннях пришвидчення реформування правоохоронної системи та підвищення її ефективності. Він також зазначив, що Україні надається і буде й далі надаватися допомога у сфері безпеки, яка має зовнішню (Міністерство оборони) і внутрішню (Національна поліція) складову.

К.Ланчінскас повідомив, що за рік роботи Місії в Україні вже запропоновані конкретні пропозиції з питань реформування Національної поліції, зокрема у питаннях забезпечення порядку під час проведення мирних зібрань. «У столиці проходить багато масових заходів, тому є велика потреба забезпечити захист як громадян, так і поліцейських», - сказав Голова Консультативної Місії, наголосивши, що «завдання Місії – надавати допомогу і підтримувати, залишаючи право на ухвалення рішення за українською стороною». Одним із важливих завдань Місії він назвав також «комплексне збирання доказів кримінальних злочинів, у тому числі на окупованих територіях, особливо у гібридних випадках, коли складно їх довести».

А.Парубій наголосив, що комітети Верховної Ради налаштовані на співпрацю. «Разом ми отримаємо результат», - підкреслив він.