Звернення Голови Верховної Ради України А.В.Парубія з нагоди Дня пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу та Дня боротьби за права кримськотатарського народу

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
18 травня 2016, 08:00

 

Звернення

з нагоди  Дня пам’яті жертв

депортації кримськотатарського народу

та Дня боротьби за права

кримськотатарського народу

 


Шановні співвітчизники!

Сьогодні минає 72 роки з дня введення в дію злочинного наказу Сталіна про виселення всього кримськотатарського населення Криму, що вже визнано геноцидом мирного населення. Лише незалежна Україна дала змогу кримським татарам повернутися на рідну землю, звідки були вигнані їхні прадіди, діди та батьки, і вільно жити без страху арештів і переслідувань.

Сьогодні російська окупація Криму знову повернула кримськотатарське населення в часи жорстоких утисків і переслідувань. Головний орган самоорганізації кримських татар – Меджліс російськими окупантами проголошено екстремістською організацією. Російські загарбники жорстоко придушують будь-які спроби проведення громадських акцій на підтримку кримськотатарських ініціатив. Страх і усвідомлення власного злочину змушують окупантів забороняти навіть жалобні заходи в пам'ять жертв депортації.

На жаль, таких утисків зазнають у Криму й українці. Закриваються школи, бібліотеки, забороняються засоби масової інформації та громадські організації. Нищаться та переслідуються Українська православна церква Київського патріархату та Українська греко-католицька церква.

Нещодавно ми відновили історичну справедливість — населеним пунктам Криму повернуто кримськотатарські назви. Це данина пам’яті кримським татарам, яких у минулому знищував сталінський режим, а сьогодні – путінський. Упевнений, кримські міста та села будуть звільнені вже під новими назвами.

Дуже символічно, що українка кримськотатарської національності, співачка Джамала, родина якої постраждала від депортації, перемогла у фіналі Євробачення представника країни-агресора. Це і є справедливість.

Україна й українці – єдині. Разом ми викинемо російського окупанта і звільнимо всі українські землі, збудуємо наше спільне щасливе майбутнє. А сьогодні спільно з нашими кримськотатарськими братами вшановуємо пам’ять жертв сталінської депортації.

Крим – це Україна! Qirim Ukrayna'dir!


 Андрій ПАРУБІЙ