Верховна Рада України за ініціативи Андрія Парубія підтримала три постанови про декомунізацію назв українських міст, зокрема і на окупованих територіях Криму та Донбасу (відео)

Прес-секретар Голови Верховної Ради України
12 травня 2016, 11:46


12 травня 2016 року Верховна Рада України підтримала три постанови, а саме №№ 4468, 4086 та 4087, щодо декомунізації населених пунктів, зокрема і на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу.

Голова Верховної Ради України, ініціювавши розгляд цих питань, відзначив, що постанови про декомунізацію абсолютно безконфліктні та усі проекти назв були узгоджені з місцевими громадами.

Виносячи на голосування проект постанови щодо повернення населеним пунктам у анексованому Криму історичних татарських назв, голова Парламенту зазначив: "Сьогодні ми маємо унікальну можливість відновити справедливість – повернемо історичні кримськотатарські назви населеним пунктам Криму. У законопроекті 75 рекомендацій, запропонованих Українським інститутом національної пам’яті та узгоджених з Меджлісом кримськотатарського народу."

Також Андрій Парубій нагадав, що 18 травня Україна вшановуватиме пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу. "Тому сьогоднішнє голосування – данина  пам’яті жертвам репресій кримських татар", - зазначив він. 

Спікер привітав Український інститут національної пам'яті та депутатів з успішним голосуванням та подякував за злагоджену роботу.

Нагадаємо, що перейменування населених пунктів пов’язане з необхідністю приведення назв географічних об’єктів у відповідність із вимогами Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

***